Startup болести: Инфекцията „грешния човек“

Днес прочетох нещо, което споделям на 100%, най-вече заради горчивия си опит. Статията на Site Point не е кой-знай колко задълбочена и детайлна, но пък в частта си „The Wrong Hire Infection“ попадат точно в десеткатал Ето какво прочетох (да се надявам, че не съм го опропастил с превода).

Startup Болести 3: Инфекцията „Грешния човек“
Калибърът на хората, които работят по (стартъп) проекта е директно свързан с качеството на крайния продукт. Суровия материал на стартъпите са имено хората. Докарайте погрешния човек в отбора, и това може да ви струва целия проект…

Симптоми:

  • по някое време усещате, че микро-менаджирате (ръководите из късо) един или няколко от вашите колеги или подчинени
  • някой не си дава много зор и скатава

Лечение

В стартъп проектите няма място са хора, които трябва да се микро-менаджират. Времето, което ще изгубите, и разсейвянето от основната цел може да убият проекта. Смелото и умно решение в тези случаи е „ампутацията“. Няма нужда да сте груби, важното е да се оттървете от тези хора.

Подобни постове стоят в блога на чернови може би повече от две години, и идеята е винаги една и съща. Неправилните хора в проекта са като зараза: лошите навици се предават лесно, особено ако са мотивирани от мързел … почне ли един да скатава, моралът на останалите в екипа пада, и или се демотивират, или започват да скатават и те, избирайки „най-малкото съпротивление“. Типичен тарикатлък – по-малко работа за същите пари. Толерирането на подобни неща изпива ентусиазма, и постепенно проекта увяхва. Другият проблем са посрествените хора, толерирането на които отново демотивира по-активните им колеги. Това, че в света на слепите едноокия е крал, точно в този случай, не е вярно. Умните хора имат нужда са са обградени от умни хора, работата върху проекта за които е същото предизвикателство като за тях самите. Има хора, които защитават посредствените, като обезняват, че те били честни, работливи, упорити и т.н. Какво от това ? Елементарните задачи по проекта, които могат да се дадат на подобен тип хора свършват страшно бързо, и остават само сложните и големи задачи, с които те могат да се справят. Или могат, но ако се микроменаджират, което е тъпотия, защото за по-малко време и нерви, тези които ги микроменаджират може да свършат работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *