Торент сайтовете се налагат като евтина и ефективна рекламна платформа

В „Капитал“ има интересен материал за рекламата по българските торент сайтове.

Напук на правоохранителните органи и защитниците на авторските права торент сайтовете за обмяна на файлове между потребители продължават да съществуват в българското интернет пространство, въпреки че голяма част от тяхното съдържание е незаконно. Всичко това са общоизвестни факти, които са точно толкова истина, колкото и обстоятелството, че подобни уебстраници в най-голяма степен привличат вниманието на онлайн потребителите. Бизнесът обаче винаги гледа прагматично на подобни явления. И в случая явно той е отсъдил, че след като торент тракерите така или иначе съществуват в българския интернет, е по-добре да бъдат използвани без значение доколко са морална е дейността им.

През последните няколко месеца все повече и все по-сериозни рекламодатели започват да купуват рекламна площ в платформи за обмяната на файлове като **** и т.н., за да достигнат до огромната им аудитория.

За хората, „обременени с интернет“, написаното едва ли представя нещо ново. Интересно все пак каква е ползата от тези реклами, и защо избора се е паднал точно върху тях. Първо, точно на торент сайтове не може да се разчита на контекстуална реклама, и независимо дали се използва цена за клик, или цена за импресии, много трудно ще уцелиш някой с потенциален интерес за продукта или услугата, която рекламираш. Рекламите на торент сайтовете са без „фокус“, и като цяло имат ниско КПД. Не е важно само да видиш рекламата, важно е и къди се я видял. Без да влизаме в полемиката на това колко законни и морални са торент сайтовете, воже да се каже, че те не са от най-… най-сериозните сайтове. Именно и заради това не виждам особенна полза от реклама там. Човешкият трафик, който ще потече от рекламите на торент сайтовете едва ли ще е с такова качество, като например хора дошли от специализиран сайт, или поне сайт с фокус в точно определена аудитория (независимо дали е по възраст, или интереси). Има  случаи, в които този тип реклама е удачен, но като цяло те са по-малко, и не виждам използване на подобни „рекламни платформи“ като нещо полезно по принцип, и с универсално приложение. Обикновенно точно други несериозни сайтове се възползват от тези частни случаи – като например похотлив сайт за запознанства, който трябва бързо да събере вниманието на потенциалните си  „членове“ ;)

От друга страна, сътрудничеството с други интернет портали (днес май всичко е портал, а?), които да предлагат преглед от новите си заглавия, е може би най-удачното използване на човекопотока през торент сайтовете. В коментарите на статията имаше негативни мнения за това колко морално е подобно сътрудничество. Няма да давам оценка, но определено от това сътрудничество виждам ползите за всички, които участват – торент сайтовете предлагат разнообразно съдържание, встрани от торентите, порталите получават по-голяма публика, а торент пиявиците се запознават с малко по-разнообразни теми от това, което са тръгнали да „дърпат“ и „теглят“.

Другото нещо, което ми беше интересно, беше подбора на рекламните мрежи, се използват в торент сайтовете. Прави впечетление, че лидерът в тази област, Google Adsense, отсъства, и това е заради строгите правила, които се налагат за сайтовете, които публикуват техните реклами. Торент сайтове явно наистина изглеждат несериозни, или дори по-лошо – неморални – за да бъдат по накякъв начин асоциирани с торент сайтовете. Ако разгледате и световните лидери в торент сайтове, ще видите колко е ограничен избора от рекламни партньори в лицата на рекламните мрежи. Сайтове като Etology и Adtoll не са точно лидери, он пък имат по-либерално отношение относно както какво може да се рекламира, ами и къде може да се ракламира. Един от първите избори за реклама по торент сайтовете беше Axill във всичките и производни (американски, европейски и индийски). Те са едни от малкото, които имат програма за плащане за брой импресии, и са много удобни за огромното количестов трафик, които торент сайтовете генерират. Техните реклами обаче са леко съмнителни, и изглежда палавата им тенденция от време на време да „изплювят“ някой popup реклама вече ги прави неприемливи дори и за торент сайтовете. BlackLabelAds пък e дъщерен проект на Adbrite, който се опитва да се наложи като доминираща рекламна мрежа за несериозните сайтове.

Като цяло, за всеки влак си има пътници. Друг е въпроса дали си се качил на правилния влак. Интересно какви ползи са извлекли ДСК от рекламата на Арена ;)

Едно мнение за “Торент сайтовете се налагат като евтина и ефективна рекламна платформа”

  1. Ми за порно реклами стават. Виж почти целия рекламен арсенал в ThePirateBay е около порното и дейтинга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *