Езикът на съвременните български медии

Ежедневно следя RSS емисиите на Дневник, и скоро не ми е направило впечетление езика, който се използва в родните медии. Дневник е на супер ниво, много сериозни, много делови, без залитания към модерни думички и евтини сензации от каламбури в заглавия като „Генерала търси пари за рози на Сергей“ например. Някои от колумнистите в Капитал имат леки отклонения, но като цяло винаги гравитират около добрия тон.

Днес ми направи някакъв драскач, Любомир Старидолски, който има език, който е или плод на пределната му глупост, или на голямата му наглост да си избива комплексите, изживявайки се като писач в Стандарт:

…От септември ще се вдигне и доходният праг на родителите, имащи право на помощта – от 300 на 350 лева. Така се очаква повече семейства да се доредят до парите, които с малко пазарлък ще стигнат за едни маратонки менте „Адидас“. Към феминистките мерки пък може да прибавим идеята: родителите да си делят времето за отглеждане на бебе. Дамите открай време са в доста неизгодна позиция. Защото в името на бебето трябва да си дръпнат шалтера на кариерата и личния живот. Тази жертва се оказва непосилна и поне половината от тях се отказват да раждат. След като държавата обаче разреши на половинките им отпуск по бащинство, се очаква девойките да надуят коремите като по команда. Българският вариант на „Сексът и градът“ рискува да вземе хляба на немските учени. Те ще останат хептен без работа, когато демографската ни статистика стане положителна, а съпругите се поосвободят, намерят си любовник и вземат, че заченат пак. Ако въобще се титуловат „съпруги“, защото управляващите се заканиха да узаконят безбрачното съжителство. Крайно време беше с няколко алинеи да се сложи край на безметежното съществуване на безбрачниците. Ремонтът на Семейния кодекс хем ще направи бащите по-отговорни, хем ще намали броя на самотните майки. От поправката ще се облажат и гейовете, които в страната ни са нараснали двойно за последните 12 г. Но и в това лошо няма – те потомство може и да не продуцират, но са първи на опашката за осиновяване. Виж, вече лошото е, че там ще се конкурират с бездетните родители, които също за две години са набъбнали на 270 хиляди. Но и за това са помислили родните управници – 100 млн. лв. от бюджетния излишък ще отидат за национална програма „Ин витро“. Индиректна последица от екшън плана за оплождане ще бъде сваляне на напрежението пред сиропиталищата…

Любомире, Любомире, тъпо копеле си ти, Любомире… Не ти се получават нещо тези  словоблудства а ла Мартин Карбовски.

За финал отново за RSS емисиите – знаете ли защо толкова много ми харесват RSS емисиите на Дневник? Защото ги обновяват, когато „новината“ пристигне! Малкото други, които работят по съшия начин са  Bulgarian Post и Нетинфо. Всички други, изглежда все още не са разбрали ползата от тази технология, и са я приложе на-две-на-три, като новините се изсипват на куп от броя, който ще излезе на следващия ден. Много тъпо, нали ?

3 мнения за “Езикът на съвременните български медии”

  1. хахахаахаха „дръпнат шалтера“ е един от любимите изрази на пишещите в нощен труд, 24 часа и т.н. с техния стремеж да направят езика си по-„простонароден“. понякога стигат и до ексцесии, като го заменят с неостаряващия шлагер „хлопнат мандалото“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *