Финансова криза и IT бизнеса

Doubtsourcing: Holiday Conspiracy[/snimka]

Отново Тошо ми изпрати това от Монитор:

Компаниите от сектора на високите технологии ще се сблъскат с кредитна криза и спад през 2009 година, прогнозира водещ анализатор в бранша. Устойчивостта на ИТ бизнеса към последствията от глобалната финансова криза няма да продължи дълго, смята Ричард Холвей, бивш директор на компанията Ovum, цитиран от Computer Weekly и TechNews, съобщи Insurance.bg.
Очакванията са приходите в ИТ сектора през следващата година да намалеят, като се очаква спад от 2% за цялата индустрия. През първата половина на 2008-а не възникнаха реални проблеми в света на технологиите. Възможно е и второто полугодие да протече спокойно за ИТ индустрията. Но през 2009-а кризата на глобалната икономика ще застигне и технологичния сектор.
Перспективите за различните компании от ИТ сектора също са различни. Някои сфери ще се разширяват, а други ще отбележат спад, посочва още Холвей. Кризата ще удари част от аутсорсинг компаниите, предупреди анализаторът.
Подобна негативна прогноза изказаха неотдавна и от National Outsourcing Association (NOA). Финансовите компании преразглеждат аутсорсинг контрактите си, за да съкратят разходите, коментират от NOA.
Но ИТ компаниите, които съумеят да помогнат на своите клиенти да намалят разходите чрез аутсорсинг контракти, ще процъфтяват, посочва Холвей. Той прогнозира също, че като цяло ситуацията в ИТ сектора ще бъде по-добра, отколкото в други сфери.

Като цяло, не казват нищо, нали ? „Някои сфери ще се разширяват, други не …“, или „Аутсорсинга ще помогне за намаляване на разходите…“ – кой ги пише тези бози ? Всичко това е толкова общо, че щеше да е вярно, дори без да е в контекста но финансовата криза.

Едно мнение за “Финансова криза и IT бизнеса”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *