Една наистина интересна идея

Ганчо Русев, популярен с блога си GaN`s Blog
Ганчо Русев, популярен с блога си GaN`s Blog

Докато се размотавам рано сутрин из интернета, отново се сетих за нещо, което бях чел преди и за което се каних да пиша. Трябва да направя нещо за всички неща, които стоят на чернови, като определено по-добрия вариант е да се сетя, че ги има и да публикувам най-накрая някои от тях. Както и да е, обратно на темата – Ганчо Русев има идея за сайт:

Този проект ми се върти в главата от около 3 години и до сега не можех да намеря начин да го реализирам, … Искам да направя сайт за анкети. Стоп! Знам какво ще си помислите, но нека да довърша.

Идеята е това да е голям сайт, на който да има анкети на различна тематика. От въпроси като: „Да подаде ли оставка правителството”, през „Коя е любимата ви телевизия”, та до „Кои тухли използвате най-често”.

Анкетите ще бъдат подредени в категории, като например: Актуално, Политика, Общество, Икономика и т.н. Ще има както постоянни анкети, така и постоянно добавяне на нови по актуални теми спрямо случващото се в страната.

Анкетите ще бъдат максимално къси и улеснени (от 1 до максимум 10 въпроса всяка, примерно) за да може да не изисква повече от максимум 1 минута за попълване…

Ако прочетете коментарите по темата, ще видите на какво голямо одобрение се радва идеята. Аз съм на същото мнение – наистина е добра. Ако се използват настоящите тенденции и web2.0 хайпа, може да се измислят и удобни начини за популяризирането на подобен проект. Например с удоволствие бих си сложил един уиджет (как е widget на български – джажа ?), който да ми показва различни анкети от избрана категория. Сигурен съм, че има и други идеи и начини за по-доброто използване и уползотворяване на сайта. Убеден съм, че може и да се намери и бизнес модел, с който да работи проекта – но за това трябва човек с не-стереотипно инжинерно мислене ;)

За съжаление, за всяко такова нещо трябва време и енергия, а май те са в най-голям дефицит сега. Голяма евала правя на хора като Веселин, които намират време и усилия, за да се занимават с такива проекти, като например неговия TopBlogLog. Като се сетя, че по Първи Дубъл няма подобрения от cache системата през 2004, направо … ама какво да се прави, не е като да съм имал много свободно време и да съм си бъркал в носа през това време ;)

7 мнения за “Една наистина интересна идея”

  1. Радвам се, че идеята ти е допаднала. Аз още търся подходящия начин за реализация, но просто не мога да се справя сам. Принципно трябва да ме удари яко музата и се надявам скоро да почна.

    Благодаря за подкрепата!

  2. Да, добра идея, може да реализира потенциала си, ако се наблегне на „социалната част“ на проекта… но иска много програмиране вероятно, дали има полу-готови решения?

  3. Понеже аз съм по „компютърджийската“ част, мога да ви кажа, че колкото и да е важно изпълнението на проекта, толкова важно е и планирането, и набора от изисквания и идеи. Скоро ще драсна някой емайл да обсъдим някакви детайли за които аз се сещам, и да видим колко може да съм полезен. Иначе за полу-готовите решения, дори да няма нещо по темата, то има много „платформи“ които може да се използват за основа – като например най-баналното WordPress, или нещо по-мощно като някой „web framework“ ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *