Университетски специалности привличат все по-малко студенти

Дневник: За обвързване между приема на студенти и пазара на труда се говори отдавна. Досега обаче нито едно от необходимите действия – създаването на регистри в университетите за кариерата на възпитаниците им и свързване на информационната база на НОИ с тази на просветното министерство, за да се анализира реализацията на висшистите, не е направено.
Дневник: За обвързване между приема на студенти и пазара на труда се говори отдавна. Досега обаче нито едно от необходимите действия – създаването на регистри в университетите за кариерата на възпитаниците им и свързване на информационната база на НОИ с тази на просветното министерство, за да се анализира реализацията на висшистите, не е направено.

Много точен коментар за кандидат-студентите тази кодина в Дневник (потъмнените части са от мен):

Отлив на кандидат-студенти от фундаментални и доскоро масови специалности регистрират в повечето университети в България. Все по-малко млади хора се записват да учат математика, физика, химия, българска филология и педагогика, за което си има причини – на първо място трудната реализация. Преподавателите дават и друго обяснение – трудното следване.

На пръв поглед – никаква изненада, промяната в учебните желания би трябвало да е отдавна известна на ръководителите на висшите училища. Въпросът е обаче, че въпреки това нищо не се прави, за да се измени моделът на българското висше образование. Банална до втръсване истина е, че сбърканата система започва още на входа на ВУЗ – кандидат-студентите сравнително трудно влизат, но лесно излизат. И от това няма как да не следва обезценяване на университетския курс. Разбира се, има още редица проблеми, които варират от закостенелите методи на преподаване и бягството на качествени преподаватели до забързаността на съвременния свят, в който информацията е привидно лесно достъпна, а младите нямат търпение да трупат знания.

Но всички тези обяснения не могат да са оправдание за големия брой висши училища и армията преподаватели, особено в специалностите с все по-малко студенти. Нищо чудно България да се окаже с най-много университети на глава от населението, които предлагат дипломи на килограм. Висшето образование в страните, които на книга са ни пример, е обвързано не само с интереса на младите, но и с научни и изследователски постижения, които осигуряват допълнително финансиране и стимулират интереса на студентите. Тук обаче обръчът на посредствеността и нежеланието за промени все още държи здраво повечето държавни висши училища. И така проблемът се мултиплицира.

Днес видях, че освен горния коментар, Дневник са пуснали още един материал по въпроса:

…Според представители на висшите училища причина за отлива от специалности като математика, физика, химия, астрономия или биология са трудното следване и липсата на реализация след това. Експерти от министерството на образованието коментират, че е абсурдно да се мисли тези специалности да изчезнат, но ако планът за прием на студенти се обвърже с търсенето на пазара на труда, университетите ще могат по-реалистично да планират как да се развиват…

Ами, университетите – сещайте се… Въпреки, че в България има традиция нещатата да се правят напреки на пазарната логика, рано или късно всичко повръща се връща.

3 мнения за “Университетски специалности привличат все по-малко студенти”

  1. Забрави „шибана мръсна глупост!“ ;)

    Иначе и на мене все още не ми е особено ясно защо уча висше (в бг университет), ама …

  2. Хаха, не съм я забравил ;) Толкова често ли го ползвам това ?

    Иначе, статията и коментара са супер, много са точни, и са просто констатация за случващото се – така че просто няма на какво да кажа „мръстна глупост“ ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *