„Съдърланд“ ще подготви инвестиционен план за Русе

Sutherland Global Services Call Center, Rochester, New York[/snimka]

Слад като през пролетта вече стана дума за „инвазията“ на „индийския гигант“ Съдърланд, сега отново се появиха новини в посока Русе. Тъчмо се чудих, какво става с цялата тази работа, и защо няма никакви новини, освен някакви вътрешно-корпоративни неща, като например, че през юни г-жа Елена Попова (бивш кадър на БТК) поема кормилото на Съдърланд Глобъл Сървисиз България. Заглавието е заимствано от отразяването на третата среща между кмета и „Съдърланд“ в Русе:

Индийско-американската компания „Съдърланд Глобъл Сървисиз“ ще подготви инвестиционен план с конкретни параметри за намеренията си в Русе. Това съобщиха от общинската администрация след среща днес на кмета Божидар Йотов с представители на фирмата. Намеренията на чуждата компания са да наеме офис в града, който ще се обслужва от около 250 специалисти.

В София вече е разкрито представителство на „Съдърланд“, в който са наети повече от 100 служители, преминали курс на обучение… В страната ни до момента са инвестирани над 2 милиона долара.

…Засега Русе е по-добрият вариант за разкриване на офис на фирмата извън столицата, отколкото Варна, стана известно при срещата. Бъдещите служители задължително ще преминават курс на компютърно обучение, след което ще започнат реална работа за компанията. Амбицията на инвеститорите е да създадат заетост на знанието, повишавайки нивото на квалифицираност в райони извън София, които често са пренебрегвани от компаниите в сферата на High End услугите.

Интересът на „Съдърланд“ към разкриване на представителство в Русе бе деклариран още през пролетта. Тогава стана известно, че компанията има намерение да инвестира у нас 19 млн. долара и да разкрие повече от хиляда работни места. Интерес за „Съдърланд“ в Русе ще представляват хора, владеещи няколко езика, а също и тесни IT специалисти. Компанията е направила проучване на пазара в Източна Европа, според което България е на първо място на Стария континент и на 9-о място в света като дестинация за инвестиции. От предварителните сондажи на индийската компания става ясно още, че българите са на 5-о място в света по наличие на качествени IT специалисти.

Вече се набляга, че компанията не е индийска, ами индийско-американска ;) Доста по-закачливо е заглавието на RuseInfo (подчертаната част е то мен):

„250 IT специалисти от Русе ще наеме международната компания Съдърланд, ако ги намери

„.. ако ги намери“ ;) Право в десятката. Не знам това „намигване“ дали е случайно или нарочно, защотото в материала не се споменава нищо за липсата на кадри:

…Кметът Йотов увери представителите на компанията, че в Русе може да се намерят подходящи офис-площи, които да бъде използвани от фирмата. Договорено бе „Съдърланд” да предоставят писмено своя инвестиционен план и конкретните параметри на инвестицията, която смятат да осъществят в Русе. Йотов допълни, че ако фирмата заработи успешно, то много млади хора от Русе ще имат реален шанс за реализация в родния си град в такава перспективна област, каквато са IT технологиите и аутсорсингът…

С всяка следваща новина бройката на заетите в Русе расте: първоначално бяха 200, сега са 250. Интересно какво се е променило – дали Русе е станал по-привлекателен например, дали това че стандарта на живот е по-нисък от Варна (предполагам по моито повърхности наблюдения), или нещо друго. Както е да е – повече работни места в града са супер новина, без значение дали ще са пишман слагачи или не. Ако наистина сами си обучават хората, тогава проблема с „това“ което излиза от Русенския Университет като „висшисти“ няма да е проблем за тях.

Едно мнение за “„Съдърланд“ ще подготви инвестиционен план за Русе”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *