Nonillion: „Предпочетохме Русе заради университета и близостта до Букурещ“

Nonillion

Вчера е излязло ето това интервю с Франки Редант, изпълнителен директор на Nonillion България:

Франки Редант е изпълнителен директор на компанията IT – компанията Nonillion, който има офис в Русе. В момента в София е трудно да се наемат хора и затова фирмата е стъпила и в Русе. 14 човека работят у нас, а в Русе те са 6.

…През 2004 година решихме да се огледаме за офис в България. В началото в България /София/ работехме в joint – venture. Впоследствие през 2005 година заработихме самостоятелно. За втория офис търсихме в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна. По различни причини е предпочетен Русе. Една от тях е, че имахме разработчик, роден тук. Освен това чухме, че Русенският университет е престижен и предоставя добро образование в областта на математиката и информатиката – много важни за нас. Наред с това българите имат високи постижения в информатиката и много медали от олимпиади. В България разработчиците са на малко по – високо ниво от тези в Румъния.

Сред другите причини са близостта до Румъния, наличието на голям град като Букурещ от другата страна на моста. През следващата година планираме развитие в Румъния, като се стремим да бъдем европейска компания. България обаче ще бъде нашата изходна точка. Край София IBM и Microsoft строят свои центрове…

Не знам това с престижността на Русенския университет кой ги лъже всички тези „инвеститори“. За нашата „компютърна“ катедра знам, че е пълна скръб, понеже и аз съм минал от там, а за „Математика и Информатика“ имам само косвени наблюдения, но и там работата е много цапана – особено след историите за „закрити“ дипломни защити, които чух тази година.

Сега, за да не бъда краен, ще призная, че такива хора като г-н Редант и неговите начинания са супер за Русе и България като цяло. Това разбира се, ако не са от някакми експлоататори от „плантаторски“ тип (може би е вече модерно да се казва от „шивашки“ тип), които идват тук заради евтината работна ръка. Понеже развитието на ИТ бизнеса в България, а в Русе още повече, е една от темите които следа с жив интерес, ще кажа че имам някои наблюдения, и така мога да направя някои изводи. Например познавам човек, бевш колега, който ми обесняваше, че е „човекът на Нонилион“ в Русе, че е тяхната дясна ръка тук, че търсят хора, за да направят екип, че са ма гласували доверие и т.н. Този човек, както стана ясно в края на миналата година, вече не работи в Нонилион. Не знам дали е същият „разработчик“ за който говорят по-горе, но ако е … нека да кажем, че избора им е бил спорен, защото качествата на въпросния човек са също … спорни. По-късно Нонилион имаха обяви за PHP програмисти, и един от настоящите ми колеге кандидатсва, даже и скайп интервю прави, обаче не му се отвори парашута. Не е ясно дали заради неговите качества, или заради това, че са решили да се откажат от PHP и да се фокусират върху Java. После имаше и обяви за team-lead-ове, но там вече не знам какво е станало.

Нонилион България не изглежда обаче „плантаторска“ фирма. Първо, ако сте разгледали профила на изпълнителния директор, ще видите, че е ОК. Второ, изглежда наистина успяват да преценяват добре хората: ето, оттървали са се от излишния баласт, и са си намерили качествени хора. Това с качествените хора оборва обаче тезата за Русенският университет, понеже наетите хора са хора с опит. За съжаление това е ИТ пазара на кадри в Русе – няма нова, „млада кръв“, ами просто фирмите „крадат“ (в най-позитивния смисъл на думата) хора от другите фирми. Дори може би „крадат“ не е точно, защото хората с опит са достатъчно умни да оценят знанията и уменията с които разполагат, и да изберат да работят на по-добро работно място (и май точно така е станало). Ето списък на заетите в Nonillion България от LinkedIn:

В този списък открих само двама човека от Русе, но и останалите с добра професионална история. От русенците единият е работил преди в DSH, или Дейтапарк, както е популярна в града, а другият във фашисктата работилница на Иван Станев (ако съм разчел правилно инициалите на ITT, и ако се вземе предвид през кои години е бил в университета). Познавах много хора, които работиха в Дейтапарк, и вече не работят там. Повечето (ако не и всичките) наистина са от „намерени“ в университета, но това е заради факта, че един от управителите (или единствения управител – не знам как там се титулуват), г-жа Светлана Стефанова, е главен асистент в катедра „Компютърни Технологии“. За sweatshop-а на Станев не ми се говори просто – както не знаех нищо, по времето по което написах, че Сирма ги купуват, така сега знам няколко horror-stories ;)

Факт е, че хора просто няма. И въпреки този дефицит на кадри, Русенският Университет не прави каквото и да е, за да бъде актуален на пазара. Моят шеф преди време ме пита и искренно учудване – „Как така не може да намерите хора, нали има технически университет в града?“. Да, университет има, обаче хора няма. Нито са ни големи изискванията, нито пък заплащането е малко, нито пък условията са лоши. Обаче няма хора. И не само при нас, ами и в другите фирми в града. Сигурно и в страната. Сигурно и в света ;)

PS. Колко голям трабва да е периода от последната публикувана новина, за да може да се каже, че сайта на дадена компания е занемарен. Аз давам най-много 6 месеца ;) За съжаление обаче поседните новини, качени на българската версия на сайта на Nonillion са от 1 октомври 2006! Почти две години без нещо ново … това е бая доста много ;)

Последната новина е от … 1 октомври 2006! Това прави почти две години без нищо ново.
Последната новина е от … 1 октомври 2006! Това прави почти две години без нищо ново.

6 мнения за “Nonillion: „Предпочетохме Русе заради университета и близостта до Букурещ“”

 1. Не ти ли е ясно, че Nonilion ги „подлъгаха“ да дойдат тука. Само за близостта с Букурещ съм съгласен и че могат да намерят хора, срещу по-ниско заплщане, отколкото в София. И предполагам че именно, „техния“ човек им е представил ситуацията по подобен начин :) А дали са „плантатори“ или не, не знам. Дефинирай „плантатори“ в една статия :)

 2. Ако една такава фирма може някой да я „подлъже“, то тогава е егати и фирмата ;) По-скоро сами се „подлъгват“, защото не са единствените – преди време и Netage щяха да правят офис в Русе, но не се получи. Друг познат работи за едпи люксембургци (или лихтейнщайпци, или андорци – нещо дребно и европейско), който искаха да правяг филиал в Русе, и въпреки съветите и препоръките, че не могат да си намерят хора, взеха офис, който май стоя празен известно време и после не знам какво стана с него – знам обаче, че не намериха хора.

  Идеята е, че не са първите, а ако се съди по Съдърленд, не са и последните, които си мислят, че Русенския Университет може да е фактор при намирането на работна ръка. Пайде Съдърленд си имат някакви програми за обучение, и може би ще са по-различни нещата при тях.

 3. „Плантаторски“ или „шивашки“ са фирмите в които се експлоатират диво работещите там. Заради глада за работана ръка тези фирми взеха постепенно да променят отношението си и да стават по-човешки, но това е „любов на инат“ – правят го, не защото са узрели за промяните в този бизнес и условията в града (и страната), а просто защото са притиснати от условията. Тези фирми не се развиват, и ползват едни и същи методологии и техники от времето на основаването им.

  Между другото, често технологично може да познаеш този тип фирми по начина им на работа. Примерно използва ли се CVS, SVN или друг начин за контрол на версиите ? Една от фирмите, в които работих, и е определено плантаторска, все още не ползват такова нещо, и си копират бозите на една папка на споделена машина ;) Май и при вас е така, нали ? Поне преди време като говорих с Пламен разбрах, че е така. Всъщност, защо искаш да обяснявам за плантаторските фирми – ти не работиш ли в една от тях ? Кога ви повишиха заплатите през 2006 – след като двама (или май трима) напуснаха, и като видяха че ноща е до кокала и вдигнаха заплатите (горе-долу по същото време когато това стана). Моята бивша фирма направи същото през 2006 – след като Поля дойде при нас, и имаше уговорка за още едно момче да дойде при нас, те се сетили да вдигнат заплатите, за да не изгубят и малкото останали хора. Изглежда есента на 2006 е била отрезвителна за тях, и вече се отнасят по-добре с подчинените си.

 4. Ама и „техния човек“ е опасен, а ? Този бивш мой и твой колега май навсякъде се е слагал ;)

 5. Прави си за нещата които си писал. Съдърланд може да успеят да намерят хоря, единствено защото те търсят кадри с езикови познания. Дочух че това ще е call center за обслужване на клиентите на McAfee (може и други). Айде стига сме спамили в коментарите а? :)

  Дано навлязът повече чуждестранни фирми в Русе, и не само ИТ.

 6. Ами ще видим. Наистина е добре да има нови фирми, но както казах, стига да не са от плантаторско-шивашкия тип ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *