Програмистите ни се топят

Ето нещо забавно от преди около седмица:

…Ако продължи минималното образование по информатика и пренебрежението на държавата към българските софтуерни компании, скоро нищо няма да можем да направим…

…Към това доц. Манев прибави факта, че държавното ръководство и институциите правят всичко възможно, за да се осигуряват големи софтуерни поръчки за международни компании, а не за български.
Манев посочи като пример системата на здравната каса, поръчки на Министерството на образованието. Това принуждава българските софтуерни фирми да търсят поръчки извън страната и съществуването им непрекъснато е застрашено от липса на достатъчно работа, коментира Манев.
В същото време, всички участници в националния отбор по информатика много бързо получават покани за работа от големи международни фирми, например Google…

Интересно, нали ? Ако всичко беше на ред при нас, можеще да кажем, че това е доста примитивна и популистка позиция, от сорта „дайте да дадем“, или „държавата трябва да помогне“. Има си пазар, и трябва да се оцелява на него. И специално за ИТ пазара не е само български, ами е огромен. Държавата няма да дава поръчки сляпо на български фирми, ами ще избира което и е най-изгодно. Обаче … така е, и не е така ;) Всички знаем как точно работи държавата, и колко „прозрачно“ се справя с поръчките, и не знаем от каакво точно е продиктуван избора на една или друга фирма.

Ако ви е интересна темата, и искате да се забавлявате с някои откровенни глупости, прочетете коментарите в „Клуб Програмисти“ или под статията.

2 мнения за “Програмистите ни се топят”

  1. Между другото Манев ми е бил рецензент на олимпиада по информатика – много готин пич, един от малкото кадърни хора в българското образование.
    Иначе за това какво трябва да прави държавата и какво не, ще се въздържа от коментар.

  2. Така както аз разбирам написаното, той има досег до „програмистите“ в много начален етап от „кариерата“ им, и е свидетел на „топенето“ им. Не поставям на съмнение това му наблюдение, но имено коментара за ролята на държавата е интересен, защото ако пазарът е пазар и държавата е държава, няма да има проблем, ще знам как е направен изборът на компаниите, как се развива българската ИТ сфера и т.н. Обаче нито държава е държава, нито пазарът е пазар ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *