Работи ли CAPTCHA ?

The Guardian – How Captcha was foiled: Are you a man or a mouse?
The Guardian – How Captcha was foiled: Are you a man or a mouse?

Разбира се, че работи, но не точно там изглежда е проблема. Може би правилния въпрос е дали все още е удачно решение.  Много интересно разглеждане на проблема може да прочетете в Guardian.co.uk:

… referring to those squiggly, distorted images commonly seen when registering for internet services such as free email accounts or blogging sites. The user has to type the letters in the image before proceeding. Captcha stands for Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. The idea is that humans can read the letters, but computers cannot, thus preventing automated scripts from registering.

Прочетете целия материал, наистина е интересен, въпреки че може да пише неща, които са ви вече известни. Имам малки забележки относно споделеното от Муленуег мнение за собственото му отроче Akismet и борбата със спама като цяло, но това е друга бира. Също така вече 10 години гледаме как базираната на съдържание борба със спама се развива (и резултатите, най-лесно видими в електронната ви поща). Общо взето е като гонка във въоражаването, заради това мнението, че този тип решения са бъдещето на справянето със спама, изглежда лееееко преувеличено. Както и да е, като се върнем на темата за CAPTCHA, трябва да признаем всичките му минуси, изброени в статията. Убеден съм, че много рядко сте замисляли за хората в неравностойно положение, и колко сложно би било за тях използването на  такъв механизъм. Да, знам че има и решения с аудио-CAPTCHA, но да бъдем честни – колко такива сте видели ? Големите сайтове наистина правят такива решения, но по-малките просто не се сещат ;) Ето защо предпочитам да използвам решение като reCAPTCHA (и освен всичко да свърши някаква друга полезна работа), а не някоя самоделка като тази на Блог.бг:

Формата за коментари в блога на Иван Стамболов – ще забележете, че липсва аудио вариант
Формата за коментари в блога на Иван Стамболов – ще забележете, че липсва аудио вариант

Едва ли само CAPTCHA-та на Блог.бг пречи на хората в неравностойно положение в българския интернет, но все пак е важно да се обръща внимание на проблема. От друга страна и reCAPTCHA си има минусите – конкретно в „българската ситуация“ едно англо-езично решение просто не е решение. Дори да се преведе интерфейса на български, все пак текстовете които се подават за разпознаване са на английски, а не можем да очакваме от всички интернет потребители в неравностойно положение да може може да се „справи“ с английския. Освен ограничеността на достъпа до „традиционните“ CAPTCHA, има и други проблеми – например, някои от генерираните изображения са някакви ребуси, от които може да ти се вържат очите на възел: добре, ще им е трудно на спамерите да се справят с тях, обаче и „нормалните“ посетители виждат много зор с тях ;) И вие сте имали такива проблеми, нали ?

3 мнения за “Работи ли CAPTCHA ?”

  1. Ако си сайт като blogspot, капчата е защита не само от спам, но и от flood. Това не значи, че трябва да се показва на всеки юзър при всички обстоятелства – спокойно сайтовете могат да поддържат списъци с адреси, от които е малко вероятно да има спам и да не показват капчата за тях.

  2. Така е. Нещата не са припокриват винаги, обаче често са навързани. За email spam например CAPTCHA-ата нищо не може да помогне, обаче точно както са писали в статията, спамерите пращат от популярни уеб пощи, където вече регистрацията е с CAPTCHA ;)

  3. Иначе, ти виждал ли си кадърна CAPTCHA на български, с аудио-вариант и т.н. ? Ще се радвам ако има поне един такъв сайт ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *