Младите семейства с компютър предизборно

Държавна агенция за информационни технологии и съобщения
Държавна агенция за информационни технологии и съобщения

По какво ще познаете приближаването на изборите ? Да не обяснявам, а ? Не сме чак толкова глупави, нали ? Не всички мислят така, и почват к кофите популизъм и евтина пропаганда:

Властта смята да зарадва с подарък от излишъка и младите семейства с ученик. Вчера МС одобри 6 мерки за третото тримесечие на 2008 г., сред които и създаване на национална програма за подпомагане на българските семейства „Компютър у дома“. Включването й в дневния ред на властта изненада Държавната агенция за информационни технологии (ДАИТС), която безрезултатно се опитва да я прокара от 2 г. Идеята е да се осигури безплатно или на достъпна цена PC за фамилиите с ученици. От ДАИТС отказаха подробности за програмата, защото тя била разработена в три варианта и не знаели кой е одобреният от финансовото министерство. От ведомството на Орешарски пък препращаха към агенцията за повече информация.

Подобни програми има и в други страни от ЕС, обясниха само от ДАИТС.
МС даде зелена светлина и за изграждане на суперкомпютърен център за научни изследвания. Предстои другата седмица той да бъде открит в сградата на ДАИТС. Центърът е един от 40-те в света, където се извършват паралелни изчисления за моделиране на процеси. Кабинетът прие и две национални програми – за развитие на информационните технологии за широколентовия достъп в България.

Както беше писано в коментарите, „онзи ден безплатно иху-аху на Бузлуджа, вчера пенсионерите на море, днес компютри на внучетата“. За да не бъда такъв краен нихилист, ще кажа че идеята е хубава, и перспективна, и предпочитам в нея да се налеят пари, а не в неща като пенсионерското море (казвам го с цялата си любов към пенсионерите). Обаче вижте колко е извратена нашата среда и обстановка: вместо да се сещам за ползата, която могат да извлекат децата и младежите без компютри (говоря от опит, първият ми компютър ми беше на 19 години), аз се сещам само за това как едни фирми ще продадат едни компютри на двойно или тройно по-висока цена, с двойно или тройно по-ниско качество, и как една фирма ще получи поръчка за двойно или тройно повече от необходимото брой лицензи за софтуерното оборудване на тези компютри. Спомняте ли си какво стана с компютрите за училищата – колко време стояха, без да се ползват (а и не знам дали сега се ползват), и как вместо да вземат примерно по едно XP на български, те ги нагласиха с Windows 2003 ? Аз не виждам какво може да оправдае такъв избор, освен може би по-големия хонорар на посредника, и по-голямата печалба за продавача: рационално поглезнато това е доста „завишена“ конфигурация, която освен друго е и трудно използваема за средно-статистическия учител или ученик, ако не е на български. Шибана мръстна глупост.

А, и за финал на новината – „Кабинетът прие и две национални програми – за развитие на информационните технологии за широколентовия достъп в България“. Какви са аджеба тези програми ? Аман от летящи хартии, бюрокрация и никаква свършена работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *