Компютрите на данъчните отново подлудиха фирмите

Мария Мургина
Мария Мургина

Наистина прогреса и новите технологии са нещо много трудно за нашата администрацията. Ето какво пеши в-к Сега за поредната издънка:

Сериозни проблеми със сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) блокираха вчера подаването на Интрастат декларации. Това изнерви счетоводителите на хиляди фирми, които всеки месец до 10-о число са длъжни да се отчитат пред данъчните за търговията си със страни-членки на ЕС. Това е поредният срив на компютърната система на данъчните.

Тези документи се подават само чрез интернет. От 18 август бе внедрена нова информационна система за Интрастат и през септември на практика е прощъпалникът й. Още преди няколко дни обаче фирмите разбират, че не могат да ползват системата. „От 2 дни се опитваме да влезем в нея, но не успяваме“, заяви Румен Обрешков от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

НАП потвърди, че действително има проблем и той се дължи на повишеното натоварване. „Системата не е спирала да работи и да приема декларации. Проблемът е, че не го прави през цялото време“, обясниха хората на Мария Мургина. Затова счетоводителите бяха посъветвани при попълване да работят с офлайн приложението, а да влизат в сайта само за подаване.

Гръцката фирма, разработила програмата, ще трябва да си поправи грешките. Тепърва ще се мисли как ще се процедира, ако фирмите пропуснат не по своя вина да си подадат декларациите в срок. Заради проблемите НАП осигурява извънредни консултации през почивните дни.

От началото на годината много сериозен стана проблемът с погрешните данни за данъчните и осигурителните задължения в системата на НАП, заяви още Румен Обрешков. „Постоянно излизат задължения, които фирмите изобщо не дължат. След това започва сверяване на документи и въпреки това проблемът не се решава“, поясни той. Счетоводителка сподели, че й се наложило да плати несъществуващи задължения само за да започне данъчна ревизия, която да удостовери, че фирмата си е платила задълженията. След това сумата й била възстановена като надвнесен данък.

Дежурните оправдания – или са ги хакнали, или голямото натоварване. Много, ама много банално оправдание: те да не би да са мислили, че никой няма да използва електронните алтернативи за работа с данъчните ? За какво натовармане е запланувана системата аджеба ? Как са го проектирали това нещо ? Сигурно са си мислили, че едва ли повече от двеста човека ще се възползват от новата възможност, само че това, че те не разбират новите технологии, и предпочитат да потъват в листоядна старомодна бюрокрация, не означава че бизнеса няма да предпочете по-модерното и време-спестяващо решение, каквото по принцип са всички електронни услуги предлагани от държавната администрация. Очевидно не е така – грижи и нерви ще има и онлайн, и офлайн. Шибана мръсна глупост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *