Започва проектът „Адаптиране на студентите от Русенски университет „А. Кънчев” към реален производствен процес чрез провеждане на студентски практики във фирми“

Русенски университет „А. Кънчев”
Русенски университет „А. Кънчев”

Ето най-накрая нещо, което аз определям като пизитивна новина за Русенкият Университет:

От утре започва реализацията на проекта „Адаптиране на студентите от Русенски университет „А. Кънчев” към реален производствен процес чрез провеждане на студентски практики във фирми“. Ръководител на проекта е доц. Божидар Колев… Проектът, който ще се реализира през 2008 и 2009 година, цели:
Повишаване качеството на образование на студентите, чрез интегрирането им в реална работна среда и осъзнаване от самите тях на потребността от придобитите умения и знания във ВУЗ.
Насърчаване на развитието на сектора на социалната икономика, чрез по-високо качество на работната сила и участието на студентите в производствен цикъл.
Повишаване на конкурентността на младите специалисти при професионалната им реализация след завършване на висше образование.

За съжаление, единствено пише за стажове в Регионалния исторически музей. Както и да е – това е едно от нещата, които аз виждам като стъпка в правилната посока. Стига само да са сериозни, и да не опорочат работата – аз опеределено виждам потенциал в такова начинание. Спомняте ли си вие как карахте „стажовете“ в университета ? Аз си спомням, и беше истинска порнография – никой не прави абсолютно нищо, и накрая всички успяхме да си намерим „бележки“ за стаж. Айде нека кажем, че тогава „времената бяха други“ (въпреки че беше само преди 5-6 години), и все пак, всеки студент сам да търси къде да се кара стажа изглежда глупаво, и е като измиване на ръцете – може ли един студент да се мери по връзки и контакти с Университета ? А пък ако един университет няма връзки с бизнеса, то тогава е егати университета ;) Абе … имат връзки, всички сме ги виждали, особено ако трябва да се оправи някоя оценка, или да се ходатайства за някое протеже. Както и да е, май се отклонявам от „позитивното“ ;) Идеята ми е, че много по-добре ще е студентите да си карат стажовете в „истински“ фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *