Едва 12% българи работят с компютър

Ето нещо интересно:

Едва 12,6% от българите използват компютър по време на работа. Това гласи изследване на социалното министерство. България все още е на едно от последните места в Европейския съюз по развитие на информационните технологии на работното място. Най-силно е насищането с компютри при фармацевтите 66,7%, а най-съществено е изоставането в леката промишленост – 5,1% от текстилните предприятия.
Все повече държави от ЕС въвеждат „работата от разстояние“, като развиват информационните технологии и мобилните комуникации. У нас обаче едва 0,3% са на нивото на европейските си колеги. Единствено младите хора от 18 до 35 години успяват да работят не зад бюрата в офиса, а като използват лаптопи и мобилни телефони, сочи изследването. Предимно това са архитекти, преводачи на свободна практика и журналисти.
Застрашителните факти наложиха и един от приоритетите на социалното министерство – обученията и курсовете по информатика и квалификацията на работещите. Правителството предлага средства за всеки работодател, който инвестира в обучението на служителите си.

Най-много ме изненада водещото място на фармацевтите. Иначе всички знаем какво точно представляват тези курсове по информатика и компютърна грамотност – меко казано, една голяма измишльотина. Вие познавате ли хора преминали теци курсове, които да са ви изненадали с наистина нещо научено ?

4 мнения за “Едва 12% българи работят с компютър”

  1. Аз лично не. Всичките по-възрастни хора, които познавам и са минали през подобни курсове не са научили нищо особенно и след малко време наученото се изпарява от главите им за кратко време.

  2. Ами и с мен е така – курсовете са пълна порнография. Ясно ми е, че не може да изкарат от там ковпютърни спецове виртуози, обаче поне да се наблегне на по-практическтото и наистина да научат нещо.

  3. Курсовете разбира се са пълна порнография. Аз самия съм водил няколко такива.

    Въпроса с фармацефтите е интересен – на първо място са, защото НЗОК ги задължава да предават отчетите си електронно – на дискета :) . От което самите фармацефти не са особено очаровани.

  4. Какви са изискванията за курсовете ? В смисъл накрая тези които са ги преминали на какви условия и критерии трябва да отговарят ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *