Станишев ще открие суперкомпютърен център в сградата на ДАИТС

Дневник: Станишев ще открие суперкомпютърен център в сградата на ДАИТС
Дневник: Станишев ще открие суперкомпютърен център в сградата на ДАИТС

Ето още една ИТ новина с фокус България:

Mинистър-председателят Сергей Станишев ще открие днес Национален суперкомпютърен център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). В Центъра ще бъде монтиран първият в България суперкомпютър IBM Blue Gene/P. ДАИТС ще използва машината за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, за финансово моделиране и в сферата на образованието. Linux-базираната система съдържа 8192 микропроцесора и е с производителност 23,42 трилиона операции в секунда (TFLOPS). Според текущата класация на Top500.org, IBM Blue Gene/P на ДАИТС ще се нареди сред стоте най-мощни суперкомпютри в света.

ДАИТС ще предоставя възможност на организации като Българската академия на науките, Министерството на финансите и различни български университети да използват изчислителна мощност на компютърния център за комплексни научни изследвания. Министерството на финансите и Националният център по геномика и протеомика на човека например ще разчитат на Blue Gene/P в рамките на сътрудничеството си с изследователската лаборатория на IBM в Цюрих при проекти от областта на финансовото моделиране, геномните изследвания и създаването на лекарства (моделиране на протеин-лекарствените взаимодействия и др.).

По принцип, хубава новина. Чудесна. Обаче в „българския контекст“ отново изплуват интересни въпроси, като как е закупено, има ли посредник (или посредници), кой е преценил, че е целесъобразна покупката и т.н. Изключително смешно изглежда изхвърлянето „Според текущата класация на Top500.org, IBM Blue Gene/P на ДАИТС ще се нареди сред стоте най-мощни суперкомпютри в света.“ – на гол тумбак чифте пищови ;) Всичката Мара вързала, че сега и на суперкомпютър уйдисала. Като знаем какъв е настоящия „административен капацитет“, какъв процент мислите, че ще е натоварването на новата машинка ? Простете скептичните съмнения на стереотипния инженер, но си мисля, че няма да се използва въобще (или поне в някаква разумни граници) , ами просто отново са се завъртяли едни пари. Защото как така сега изведнъж стана думи за нужда от подобна инвестиция ? Какви геномни изследвания, какво създаване на лекарства ? Шибана мръсна глупост.

PS.  Добър коментар, и интирисна дискусия в коментарите се е получила в блога на Делян Делчев. Ако темата ви е интересна, задължително хвърлете едно око:

3 мнения за “Станишев ще открие суперкомпютърен център в сградата на ДАИТС”

  1. А как мислиш ще се анализират всичките подслушвани разговори и тем подобни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *