Капитал: Дръпни им шалтера!

Дневник: Опитите на ДАНС да цензурира съдържанието в интернет са вредни и опасни
Дневник: Опитите на ДАНС да цензурира съдържанието в интернет са вредни и опасни

Днешният Капитал има много добър коментар на историята с „Опасните“ от предната седмица:

…Въпреки че съществува от близо осем месеца, ДАНС не е блеснала с нещо смислено. Ако оставим настрана проверките за финансовия крах на ЦСКА, обстоятелствата около доклада на ОЛАФ, кражбата на суровини от Кремиковци, слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка, мълвите за авария в АЕЦ Козлодуй и замърсяването на водата в София, проверката за това къде са изчезнали служителите по чистота в София и проведените беседи с Николай Маринов-Малкия Маргин и Златко Баретата, ДАНС по никакъв начин не показва, че оправдава съществуването си.

И ако до този момент оперативната дейност на суперагенцията минаваше за забавна, скорошните й опити да разследва „чистота“ на някои публикации в интернет плашат. Миналата седмица под натиска на агенцията беше спряна напоследък популярната интернет страница „Опасните новини“ (opasnite.net63.net), където анонимни автори публикуваха клюки, жълти новини и сензационни материали за висши служители на МВР и ДАНС, президента Георги Първанов и т.н.

Харесаха ми и мненията към коментара, които показаха добър анализ на случилото се, и че общо взето не само, че никой не одобрява гестаповската постъпка на ДАНС, ами и немо же да се проумее мотивацията зад нея. Прочетете и следете коментарите – ще ми е интересно да видя някой ще защити ли позицията на цензурата.

PS. Точно от коментарите, ето едно интерено мнение:

Поведението на ДАНС към Опасни Новини е не просто незаконно но дори нарушава конституцията, тъй като няма издаден акт на съдебната власт. Това поставя изключителен въпрос към законността в поведението на агенцията, и следователно към потенциалните заплахи за обществото и държавата, които създава самата тя с това си поведение.
Цитирам:

Другото много лошо и опасно нещо е , че ДАНС нарушава Конституцията на РБ – чл. 42. ал. 2 :

(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.

използвайки за това незаконни методи (хакване) и отгоре на това се хвали с действията си в агенция фокус.

Обърнете внимание, Конституцията не разграничава вярна от невярна информация – просто задължава спирането на носител на информация (сайт) да става въз основа на акт на съдебната власт. Що така бе ДАНС, толкова ли не намерихте някой зависим съдия за съдебно решение ? Дори Турция спря youtube със съдебно решение !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *