Винт Сърф за България и … „интернет ситуацията“

Винт Сърф и Сергей Станишев[author]Esther Dyson[/author][/photo]

Винт Сърф, „бащата на интернет“, какъвто етикет хората обичат да му слагат, е направил ето това  краткто преставяне за конференция в София:

Изгледайте видеото, много е кратко, малко над 4 минути, и някъде по средата, ще чуете как Винт Сърф е доста впечетлен от „интернет ситуацията“ в България. Прочетох за това в блога на Вени Марковски, който е писал за това нещо два пъти: първо на английски, където да изрази положителните си чувства от добрите думи на Винт Сърф за българския интернет, и второ на български, в които се чуди над следното нещо:

В светлината на това изказване от известния като Бащата на Интернет световно-уважаван специалист, малко странно звучат воплите, които идват от нашата собствена страна по отношение на Интернет и новите технологии. Защо е този негативизъм, защо се случва така, че не можем да се зарадваме – не на малките, а на действително значимите неща, които правим – ей, Богу, не мога да си го обясня. Някои ще кажат – манталитет. Други ще твърдят, че виновно за всичко е я турското робство, я комунизмът.

След това има разни размисли с политическо-критичен отенък (ако ви интересуват, прочетете  оригиналния пост), в който отново се дъвче Бойко Борисов, но не са важни за основното, върху което аз искам да насоча вниманието ви – има ли наистина от какво да се впечетли (в положителна светлина) Винт Сърф ? Вече пуснах коментар в блога на Марковски, но просто ми хареса темата, и реших да копирам това което написах и тук (и без друго коментара е задържан за одобрение). Ето какво написах:

Не искам да омаловажавам добрите думи на Винт Сърф, но ще си позволя да предположа, че пред него е представена една идеализирана картина на „интернет ситуацията“ в България.

Също така смятам, че в рамките на добрия тон и възпитание, едва ли е подходящо да се поставя под съмнение качествата на „българския интернет“, или да се критикуват домакините на конференцията. Много по-учтиво поведение е да се кажат няколко добри, но повърхностни, думи.

Определено с светлината на най-популярния в последните седмици „интернет казус“ около „Опасните“ говори добре за цензурата с интернет. Също така Винт Сърф говори, че е приятно впечетлен от позицията на правителството, и отношението му към интернета, в правни норми, както и от обществото. Ами аз съм на коренно противоположно мнение, и въобще не смятам за това виновни нито комунизма, нито турското робство, а по-скоро бюрократичния манталитет на сегашната администрация. Скоро в Икономика.орг бяха публикували линк към изследване, което показва, че изключително малко от администрацията отговаря на запитвания по електронна поща. За декларираната цел на ДАНС да се бори с анонимността в интернет вече се писа много, и отново не е нещо положително за българския интернет. В Стандарт или Дневник бяха публикували изслидване, че 18% (признавам, че цитирам наизуст) от българското население разполага с компютър, и в тази насока  не виждам какво прави правителството за да насърчи цифровата еволюция на българското общество. Спомнете си колко трудно и мудно стана публикуването на „Държавен вестник“ в интернет. Спомнете си поредицата неуспешни опити да се предостави пакет от електронни услуги на държавната администрация, т.н. „електронно правителство“. Или едва тази година „разбития“ АДСЛ монопол. Сигурен съм, че има още много други примери, за които в момента не се сещам. В същото време Винт Сърф казва, че в България интернет се счита за важна платформа, на която да се развиват нови услуги и приложения. Ами, ако се обоснова с отрицателните примери които изброих, точно българското правителство и държавна администрация май не са разбрали часта за важността на интернет като платформа ;)

Вие какво мислите ? Ако не беше споменал президента „Гоце“ Първанов и премиера Серегей Станишев може би щях да погледна по друг начин на казаното, и не защото съм политически пристрастен, а защото наистина ни мога да разбера те каква услуга имат за развитието на интернет. Може би единствино ако е вярно че боя възпитава, то тогава може би и премахването на анонимността в интернет ще помогне нещо … но едва ли. Шибана мръсна глупост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *