ИТТ/Сирма 9 месеца по-късно

През декември 2007 писах за новината, че Сирма са купила русенсктата фирма ИТТ ЕООД. Да ви припомня накратко за какво иде реч:

Сирма Груп АД закупи русенската фирма ИТТ ЕООД през декември 2007. ИТТ е фирма с година и половина история, като в нея работи екип от 30 млади, добре образовани и силно мотивирани специалисти със значителен опит в проекти използващи J2EE, UML, RUP, SOA и BPM.

Това е от „прес-съобщението“. Моят коментар сега, както и тогава беше „Каква е тази фирма?“. 30 човека е наистина голяма бройка за прогармисти, и такава бройка ще класира тази фирма като „голяма“. Големите ИТ фирми в града са с около 10 човека, а 30 са проста цял клас ;) Така или иначе фирмите се знаят, защотото първо почти всички се познаваме, а и да има нови „играчи“, то за тях се разбират така или иначе – като примерно от обявите за работа, които така или иначе всички следят. Тази фирма обаче никой около мен не я е чувал, а ако се съди по написаното за нея (че са 30 човека, и че са с година и половина история) не виждам как може да се пропусне. Написаното в самата новина изглежда смежно – „млади специалисти със значителен опит“ ;) Стига глупости. Най-фрапиращото за мен беше голямата бройка на заетите там – 30 човека! На фона на липсата на квалифицирани кадри, това число е кошмарно голямо. И разбираш ли, имали значителен опит ;) Може би, ако им се брои и престоя в университета – но за това след малко. Ами изброените „технологии“ ? Как се списват те в „година и половина“ и „значителен опит“ ?

Така, дотук с моя коментар. Наистина ми беше интересно коя е тази фирма и как така не е изплувала на „радара“. След пускането на поста дойдоха и първият коментар с повече информация:

Това е на Иван Станев фирмата. Голям фашизъм – карат те да подписваш разни документи, че ако не започнеш работа при тях ще трябва да им платиш няколко хиляди обещетение заради “обучението” което са ти провели. А обучението е такава смешка – дават ти задачи да си ги правиш вкъщи, а ако искаш да питаш нещо как става няма кой да ти каже понеже програмистите от фирмата толкова разбират – и те пращат да си го търсиш в интернет. Иначе имат разни връзки и се бачка за митниците и за други държавни институции, ама за качеството сигурно сами ще се сетите какво е. А защо не никой не е чувал за тази фирма – понеже те карат да подписваш пак някакви документи, че нямаш право да разкриваш за кого работиш, коя е фирмата и т.н.

Бях чувал за напъните на Иван Станев да прави „софтуерен завод“, в който са заети студенти, и че основния фокус е Java. Този първи коментар, освен че разкрива че ИТТ е именно „кръжока“ на Иван Станев, представя единия полюс в оформилата се дискусия, а именно че това е „голям фашизъм“. Освен че се критикува качеството на обучението и работата в тази фирма, се разбира и защо никой не е чувал за нея: прочетете последното изречение.

Следвашите коментари също не са „ласкави“. Там тезите са, че работата с университета всъщност няма, че само заради това, че работещите в тази фирма са студенти, не означава че има сътрудничество с университета, и за финал че бройката  на заетите в ИТТ е преувеличена. Може би Иван Станев брои хората които му ходят на лекциите за работници ;) Както и да е, накрая Недко потвърди сподели, че е чувал, че това са „прочутите студенти“ на Иван Станев.

След всичко това написах коментар, под който отново мога да се подпиша днес:

…е какво излиза, че всичко е “само реклама” ли ? Нито са 30 човека, нито работят с университета … защото това да работиш и да учиш в университета не означава че работиш с университета. Отделно, че аз вече писах колко ми е съмнително банда зелени новобранци с една година стаж и (никакво) образование от Русенския Университет (пък били те и 30 на брой) да пишат сложен софтуеър като “Service-oriented Architecture” (SOA) и “Business Process Management” (BPM).

В този „полюс“ на темата по-късно бяха добавени нов коментар, за „проектите“ и „комшийката“, отново от същия автор, който пусна и първия коментар.

Следващите коментари оформят другия полюс в дискусията. Един от коментиращите пише, че наистина нещата са били отвратителни (преди 3 години – не година и половина), че ИТТ е било „боза“, обаче сега, под шапката на Сирма нещата са много по-добре. После следва една тирада от коментари за това, че коментираните неща не са вярни, и че аз раздухвам „махленски скандали“. Извън многото подобни празни приказки няколко конкретни неща успяха да станат ясни. Първото е, че дори хора от другия полюс не  хранят топли чувства към ИТТ. Второто е, че сега (като част от Сирма, не като ИТТ) нещата са много по-добре. Трето, че наистина е имало трудни курсове на обучение, от които има хора да се отказват, като за това не са им искани пари. (само не стана ясно това по време на ИТТ ли е, или сега в Сирма).

Един от коментиращите беше писал, че в курсовете на обучение в ИТТ/Сирма има неща като … Design Patterns ;) Прощавайте, ама много тъпо. Това да не е някакво вуду ? Това би трябвало да са ви го преподали в университета, където точно Иван Станев се изживява като „щъркел“ (рее се из небесата човека), а не на работа! Не е ли изключително лицемерно нещо толкова практично и използвано (като топлата вода във всекидневието) да не се преподава в университета ? Да не би да е някаква голяма тайна ? Шибана мръсна глупост.

Плиткият елитаризъм на тема Java също е много жалък. Ако наистина сте с такъв голям опит, надарени и можещи, заповядайте на следващия Open Fest, и ни покажете това-онова. Всички се бият в гърдите с технологии като SOA и BPM, обаче никой не споделя нещо конкретно. Ако цитирам един надарен и опитен приятел, „SOA и BPM не са космически кораб“ ;) Всъщност, не всичко написано тук са мои идеи и въпроси. За някои от тях (може би повечето) трябва да благодаря на приятелите си, с които отново обсъдихме миналогодишнота новина около ИТТ и „напористите“ коментари от последните няколко седмици.

За финал, провокиран съм да пиша отново по темата заради многото и противоположни коментари. Писах го няколко пъти, ще го напиша пак за да стане кристално ясно – ако имате какво да разкажете по тази тема, или коментарите в нея, заповядайте. Ако смятате, че нещата написани в сегашните коментари не са верни, или изопачени, пишете как вие виждате нещата. Ако пък знаете повече за „проектите или комшийката“, отново пишете.

8 мнения за “ИТТ/Сирма 9 месеца по-късно”

 1. опс, малка корекция: няма как да потвърдя след като аз самия не знам, само съм чувал че е така, но за тези неща наистина само слухове се носят….

 2. Това ми дава идея за евентуална лекция на следващия OpenFest – малко SOA концепции и чисто практически примери, може и демо да има. Явно няма кой да обясни от скритите таланти на Иван Станев.. все имам чувството, че великите технологии не се споделят, щото виждаш ли всички ще разберат, че всъщност няма нищо сложно ;)

 3. Искам да ви дам обективна информация като технически директор на Сирма Солюшънс и Сирма ИТТ. Мисля, че тук е нужна точно обективна информация, защото прочетох коментарите в този и предишния блог, и видях изключително малко информация и изключително много безпочвени обиди, „кой е по-велик“ и други празни приказки.

  1. Списъчният състав на Сирма ИТТ е 28 в Русе (от тях 15 програмисти), 5 в София (от тях 2 програмисти), и още 6 от Сирма Солюшънс които работим по съвместни проекти с ИТТ (от тях 3 програмисти).

  2. Доколкото аз знам, бай Иван е единственият човек в България, който се опитва системно и целенасочено да произвежда софтуеристи (вкл. разработчици, тестери, аналитици и пр). Другият е Наков, но за мен НАРС е „техникум за програмисти“, докато бай Иван опитва да го прави по-дългосрочно, по-фундаментално и в академична среда.

  3. Дали Сирма „работи с РУ“: от септември започна Магистърска програма по Софтуерно инженерство в РУ, инициирана и спонсорирана от Сирма. Повечето преподаватели, както и всички асистенти са от Сирма (например аз ще водя Управление на проекти). На същия този сайт Калоян се изказва положително за Варненската ни програма (http://kaloyan.info/blog/1547/masters-degree-for-software-engineering), без да е наясно, че същото нещо почна в РУ, а във ВСУ още не е.

  4. Като човекът който отговаря за производството, мога да ви уверя, че тези академични инициативи ни струват адски много. На практика правим възрожденско-просветителска дейност, за да запълним някак си дупката, която университетите сами не могат. Да се нарича това „експлоатация“ и „фашизъм“ е идиотско и обидно.

  5. Който не се е опитвал да работи със стажанти, просто няма право да говори за експлоатация и прочее глупости. Мога да ви гарантирам, че им даваме много повече като време и знания, отколкото получаваме като работа.

  6. Не знам кой какво е подписвал преди, но ви гарантирам, че сега не се подписва нищо.
  Никой не ги връзва студентите да стоят при нас (както например показва случая на Владо Лозанов). А който си мисли, че хората могат да бъдат спрени да говорят каквото искат с някакъв подпис, просто не е в час. (Това може би е възможно в Америка, но не и у нас)

  7. В Русе просто няма senior Java хора за взимане. На нас много ни трябват: ако познавате някой с 4-5г опит, моля свържете го с нас. Затова ние сме готови да продължим спонсорството на академични програми, за да си обезпечим кадри за бъдещето.

  8. В момента проблемът на новата Магистърска програма по Софтуерно инженерство е, че повечето студенти са си наши хора от Сирма ИТТ. Идеята беше да обучаваме нови хора. Програмата е много сериозна, надявам се другата година да набере популярност и да се запишат повече хора. Ако познавате кадърни млади студенти, моля насочете ги към тази програма.

  И накрая един по-емоционален коментар: Калоян пише „дори хора от не хранят топли чувства към ИТТ“. Моля остави Дидо сам да изкаже чувствата си, недей ти да тълкуваш думите му!

  Аз мисля, че Дидо много държи на ИТТ, защото правим сериозни неща и защото атмосферата е добра и открита. Иначе нямаше да се върне след 6м студентски обмен в Берлин (още 3ма направиха така). И нямаше да бачка тази събота, за да покрие колегите си, които са на планина. И нямаше да си оставаме приятели, въпреки че в момента се налага да го бръчкам яко.

  Сега ще пиша на Дидо да коментира тука.

 4. Напълно съм съгласен с Алекси Владимиров! Аз съм продукт на не-дотам добре смазната машина на Иван Станев за производство на технолози в сферата на компютърния софтуер, и съм радостен че ми бе дадена възможност да се развивам – възможност която бих намерил трудно дори и в родния си град Варна и тамошен ВУЗ. Статията ви е изпълнена с клевети от индивиди поели негативното от недостатъците на системата. От както Сирма взе АйТиТи нещата се обърнаха на 180 градуса и положението изглежда много стабилно и много обещаващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *