Използването на интернет в България от възрастни хора

[author]Lyza Danger Gardner[/author][/photo]

Ето нещо интересно от блога на Жюстин Томс:

цифрите са от проучване на Маркет тест, лято 2008, градско население България 15-69

  • 50-59 годишни – 20.32 % ползват Интернет
  • 60-69 годишни – 6.98% ползват Интернет

или от всички онлайн у нас

  • 50-59 годишните представляват 9.26% и
  • 60-69 годишните представляват едва 2.19%

На мен наистина ми изглеждат нещата като стъкмистика, въпреки, че ще е супер, ако са верни ;) После, има „ползване“ и „ползване“ … вкъщи и двамата ми родители са компютърно грамотни, и ползват интернет, но за какво – за електронна поща, четене на вестници, вицове, и писане по форумите. И понеже нашата администрааия е консервативно-бюрократична, все още много малко са практически използваеми от т.н. пакет „електронно правителство“, защото те още живеят в „хартиения“ 20 век. Най-практичното използване на интернет до момента, което съм видял е тегленето на заповеди в PDF формат от сайта на МОН, както и изтеглянето на формулярите за патентния данък на баща ми от НАП. Като цяло идеята ми е, че Интернетът в България се използва от тези възрастови групи главно като забавления, и не впрегнат целия потенциал, който технологията предлага. Надявам се обаче, че следващите две-три години ще започваме да догонваме „нормалното развитие“ с големи крачки.

PS. Ето една много добра и интересна идея – дарете старите си машини:

Ако разполагате с непотребен компютър, който все още работи, но само заема място в офиса или в дома ви – може би ще се съгласите с нас, че е по-добре да го дарите! Той със сигурност би зарадвал възрастните хора от клуба на Пенсионера във Вашия град или близкия дом за възрастни хора. Ако не знаете адресите им или искате – ние бихме могли да занесем и разпределим дарените компютри.

Наистина ми харесва идеята. Така или иначе ако тръгнете да продавате старите машини няма да им вземете кой-знай колко пари, а пък да стоят при вас наистина няма полза, и наистина само гълтат място. Така че по-добре подарете ги! На възрастни хора, на някое познато дете, което още няма компютър, на някой познат който още няма компютър. Аз и един приятел направихме така преди една година, и останах много доволен ;)

2 мнения за “Използването на интернет в България от възрастни хора”

  1. Благодаря!

    Разбира се всяка възраст има свой начин и специфика на медийна консумация. Със сигурност 12-14 годишните използват различно нета, ходят и четат различни сайтове от тези, които посещават 25-30 годишните например и те пък от тези, които четат възрастните :) Все пак е добре, че крачка по крачка влизат и те онлайн, престрашават се, което им прави чест :) Още веднъж благодаря за подкрепата!

  2. Идеята е наистина хубава, и си заслужава подкрепата. Всички виждаме как технолгиите се налагат – ако преди десет години интернет и мобилните телефони бяха някаква луксозна екзотика и скъпо удоволствие, сега вече те са банално всекидневние като телевизията, електрификацията и топлата вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *