Варненският свободен университет предлага магистратура за софтуерни инженери

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп“ АД
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп“ АД

Новина за нещо, които ве интересува отдавна и съм коментирал много кратно в блога – връзката между висшето образование и бизнеса:

Бакалаврите от технически специалности ще могат да кандидатстват в магистърска програма по софтуерно инженерство в Стопанския факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ . Обучението е разработено от специалисти на фирма „Сирма груп“ в сътрудничество с преподаватели от висшето училище. Крайният срок за подаване на документи е 1 ноември, като обучението ще продължи три семестъра.

Съдържанието на програмата е замислено като надстройка към познанията, придобивани в бакалавърския курс, предлаган от техническите университети във Варна, София, Габрово и Русе. Специално внимание е обърнато на изграждането на умения за управление на ИТ проекти. За преподаватели в програмата са привлечени експертите от „Сирма груп“, както и професори от големите университети в страната.

Учебният план отговаря на международните практики в областта на обучението по компютърни науки и съответства на актуалните потребности на софтуерните компании, твърдят от университета. Програмата акцентира върху екипната работа както по време на обучението, така и при подготовката на курсовите и дипломните работи.Студентите, специализиращи компютърното програмиране, ще изучават технологии за управление на процесите при създаване на програмни продукти и ще участват в реални проекти на „Сирма груп“. Завършилите магистратурата ще могат да започнат веднага работа в ИТ бизнеса.

„Съвместният проект на хабилитирани преподаватели и специалисти от практиката е гаранция за високото ниво на обучението и успешната реализация на завършилите програмата във водещи софтуерни фирми“, заяви деканът на Стопанския факултет проф. д-р инж. Николай Лютов.

По-рано бях писал за тази инициатива, и се радвам, че се наистина работи върху нея. Знам, че много хора свързват Сирма с кибер-подвизите и напоследък като фиаското около записването за детските градини в София, или с ентусиазираните коментатори на русенската придобивка на Сирма – ИТТ, и като цяло имат негативно отношение. И все пак, обучение по курс, създаден от фирма, с цели поставени от фирма, и може би с бъдеща реализицая на завършилите курса пак в тази фирма, е просто нещо страхотно! Така ще се измести фокуса върху практични и актуални технологии, а не първобитните архаичности или повърхности лиготии, с които се запълват програмите в останалите универсети. Има нещо друго, което много ми хареса в тази новина. В момента ИТ бизнеса в България (а може би и в света) се върти в омагьосан кръг – работа има все повече, а кадри има все по-малко. Заради многото работа фирмите и компаниите не могат да отделят време и ресурси за обучение на „недоучените“ висшисти. Всъщност, не е необходимо да са видшисти – и нормални хора  могат да са си избрали ИТ сферата за вадене на хляба, и така да кандидатстват за работа, но отново (може би въпреки големия им ентусиазъм) с нулев практически опит. И така кръга се затваря – все повече работа, все по-малко хора. Една такава съвместна програма между ИТ компания и университет е едно от добрите решения. Първо, компанията няма да изхаби толкова много ресурси, като ако например обучава кадрите си сама – вместо това се хвърла сямо време и енергия за изготвяне на плана за обучение. Второ, все пак надявам се, че хората в университетите са поне педагози, и ще намерят как правилно да предадат нещата от плана за обучение – нещо, което хората от фирмата не са длъжни да знаят и могат (това да са учители и педагози). Трето, студентите завършващи курса имат едно потенциално място за (първоначална) реализация повече – в компанията, участвала в изготвянето на плана за обучение защото завършилите програмата ще пасват на нуждите на фирмата от нови кадри. В същото време и компанията започва да си решава проблема с трудното намиране на кадри. А проблем с кадрите наистина има – прочетете това интервю с Цветан Алексиев (изпълнителен директор на „Сирма Груп“ АД) от май месец миналата година. Явно наистина работят по справянето с проблема.

Това, което ме притеснява е участието на „професори от големите университети в страната“. Надявам се, да са избрали правилните хора ;)

2 мнения за “Варненският свободен университет предлага магистратура за софтуерни инженери”

  1. По притесненията ти за участието на хабилитирани преподаватели от другите университети. Няма как да се избегне такова дори и формално участие, тъй като Законът за висшето образование не допуска лекции да се четат (или поне формално да се води, че се четат) от нехабилитирани преподаватели. Поради тази причина се постарахме да намерим първо точните хора (все още се намират такива) и второ там където такива няма да се намери някой който поне няма да пречи да се преподата това което трябва. Повече не ме карай да ти обяснявам как става вместването на добра инициатива в идиотски законов ред.
    Сега най-важно за нас е повече хора да узнаят за програмата защото колкото и да е добра ако не се появят поне 20 човека не могат да излязат сметките, а няма кой да плаща такива разходи по изпълнението на програмата, пък бил той е една от най-големите български софтуерни фирми. В този смисъл оценяваме всякаква помощ в разпространението на информацията за таза инициатива. Сирма не печели абсолютно нищо от парите на програмата, дори субсидира малко разходите, само и само да се провлекат млади хора (пок и не чак толкова млади) в нея, защото иначе всички ни чакат най-черни кадрови времена и всички други неприятни последствия от тях.

  2. Благодаря за коментара. Както преди, когато се оповести намерението за такава програма, така и сега, намирам идеята за повече от хубава. Аз съм на абсолютно същото мнение, че ако ИТ компаниите не вземат подготовката на кадрите в свои ръце, просто няма кой да им ги подготви. Къде мога да намеря повече подпобности за програмата ? Наистине се интересувам в детайли кои хора са ангажирани, кои предмети са застъпени и т.н. Ще се радвам, ако споделите повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *