За „преодоляване на срамът сред съученици“

Докато разглеждах резултатите от Woopra, видях, че някой е попаднал на блога ми, търсейки информация за „преодоляване на срамът сред съученици“. По принцип не се хвърлям да давам съвети, но след четох днес в един блог едно от тези пишман-елитарни писания за „загубеняците“, ето моите два цента.

Момчита и момичета, няма от кого и от какво да се срамувате. Докато сте в пубертета, много от нещата ви се случват за първи път, и всеки провал, неуспех или разочарование ви се струват като края на света, като нещо невъзвратимо лошо. Това е така, не защото сте глупави, а защото нямате опит.  Няма от какво да се срамувате, и няма от какво да се страхувате. Въпреки, че досега животът ви е минал само в училището (основно, средно, гимназия, техникум), повярвайте ми, че истниския живот започва след това, и това какви сте били в училище никакво значение няма да има. Не си позволявайте  да се чувствате малоценни, или непълноценни. Това, че сте дебели, слаби, изгърбени, с говорни дефекти, с акне, с криви крака, с големи уши, с големи зъби, с малик гърди, с големи гърди, че нямате много пари и т.н. не ви прави хора второ качество. В същото време, не позволявайте на този ирационален срам който изпитвате да ви озлоби. Животът е прелестно нещо, и си заслужава да се гледа без да сте обременени с горчивина от изминалите години. Повечето хора, от които „изпитвате срам“, нямат нищо против вас, и всъщност страха и срама са в самите вас. Всички сме хора, никой не е перфектен, и всеки си има малките страхове, комплекси и всички сме неудоволетворени от самите себе си в различна степен. Знам, че всичко написано може да ви изглежда като празни приказки, но приемете го като нещо изпитано от меланхоличен интроверт като мен ;) Колкото и да ви струват черни нещата сега, трябва да знаете, че скоро ще намерите хора, които ще ви видят за това, което сте наистина и ще ви оценят не по външния вид, малките дефекти, или приятелите ви, ами заради това което сте вие самите.

8 мнения за “За „преодоляване на срамът сред съученици“”

 1. Ще се присъединя към Калоян. Общо взето живота преди 18 е пълен с топли и студени „душове“ и тези резки промени могат да опънат нервите на всеки, не само на пичовете и „девойките“ в пубертета.
  Особено за тези от вас, които смятат да учат висше – тепърва ви предстоят най-хубавите времена (не заради образованието, а заради купона ;-)).
  Сега вече няма и казарма да тегне като гилотина така че – „нема се пуашите“.

  @Калоян
  Гледай при теб с какви сериозни фрази ти идват на блога „“преодоляване на срамът сред съученици”“…
  При мен мине не мине една седмица и дойде някой с „Ебе ми се“… :-)

 2. Отложи самоубийството ми с ПОНЕ още 1 година, и то при условие, че ме приемат :)

 3. Хаха, хайде сега ;) Това с приемането още ли е повод за големи драми ? Висшето не трябва да се взема прекалено на сериозно ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *