ИТ агенцията спря търга за училищата

Председателят на ДАИТС Пламен Вачков (с Огнян Траянов)
Председателят на ДАИТС Пламен Вачков (с Огнян Траянов)

Ето една интересна новина която съм изпуснал преди една-две седмици: има развитие около търга на ДАИТС да доставяне на интернет на училищата. Ето повече подробности:

Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) е спряла търга за доставката на интернет за училищата, организиран по правилата на Закона за обществените поръчки…Държавното ведомство вече е пратило и писма до кандидатите, купили документация, с които им съобщава, че търгът е прекратен. Повод за спирането му е решение на председателя на агенцията Пламен Вачков. Предстои обявяването на нова процедура.

Според компании, купили тръжни книжа, причина за спирането е реакцията на кандидати за изпълнение на поръчката, които са сигнализирали, че заданието явно е посочвало само един изпълнител. Според тях това недвусмислено е била БТК. Срещу подобен избор са лобирали и представители на агенцията, както и членове на тръжната комисия, избрани от външни за агенцията организации като Българската асоциация за информационни технологии например.

Очаква се в новото задание да се изисква изборът на много повече на брой изпълнители, както беше при предишния търг на агенцията, организиран през неправителствената организация БИОМ (Българска изследователска образователна мрежа). В него БТК спечели доставката на интернет за училищата в 18 от общо 28 области на страната. В надпреварата за доставката на интернет се включиха общо 32 компании. Другите избрани доставчици са „Комнет България холдинг“, „Цифрови системи“, „Икон“ ООД, „Нетуоркс България“ и „Добрич нет“. Засега все още не е ясно дали ще имат свързаност училищата в трета зона, тоест в по-малките населени места, където се очаква и броят на затворените училища да бъде най-голям.

Отмененият търг беше обявен през август. В заданието имаше две обособени позиции – свързване на училищата към българското интернет пространство, както и към регионалните центрове и контролния център, и управление на Националната образователна мрежа. Агенцията беше обявила срок за подаване на оферти до 13 октомври. Общата прогнозна цена на двете позиции е 2 млн. лева без ДДС, като за първата са предвидени 916 670 лева, а за втората – 1 083 330 лева. Възложителят предпочиташе да наеме един изпълнител на доставката и затова от кандидатите се изискваше да подадат оферти и за двата лота.

Ех, сега сигурно в мотане ще се изтъркули още една година. Дали наистина от БТК са се опитвали да получат таиз лесна победа в сянката на по-късно изплувалите проблеми с компанията собственик AIG ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *