„Датикум“ открива център за данни

Поредната новина с фокус какво става в българскиа ИТ сектор:

Най-новото дружество в рамките на „Сирма груп“ – „Датикум“, започва да предоставя услуги в модерен център за данни, съобщиха от компанията. Официалното откриване на центъра е в четвъртък. „Инвестициите в изграждането на дата центрове е част от стратегията на „Сирма груп“ за разширяване и диверсифициране на дейностите на компанията, за нови бизнеси и бизнес възможности“, каза изпълнителният директор на „Датикум“ Росен Маринов. Той не съобщи размера на инвестицията в центтъра, но обясни, че цената на подобни съоръжения е между 2 и 5 млн. евро. Бизнес плановете на „Датикум“ включват изграждането на още няколко съоръжения от този тип. Освен това компанията планира след време да удвои капацитета на центъра си, който е проектиран да побере 140 сървърни шкафа. Съоръжението има обща площ от 432 кв.м и първоначален капацитет от 70 сървърни шкафа. Центърът е е от най-високо ниво – 4. Всички системи и съоръжения са минимум двойно и тройно резервирани.

„Датикум“ ще предоставя различни услуги – кололакция на клиентско оборудване, наем на сървър, хостинг и наем на приложения и други. „Всяка компания, която иска да гарантира 100% надеждността на предоставяната от нея услуга, е потенциален клиент на нашия център“, каза Маринов. Освен това услугите на центъра за данни излизат от 10 до 10 хил. пъти по-евтино, отколкото струва изграждането и поддръжката на собствено съоръжение и технически персонал.

В България вече има пазар на услуги, предоставяни от центрове за данни. Според Маринов обаче тепърва досатвчиците на услуги ще запознават потенциалните клиенти с техните възможности и предимства. „Бихме искали да оборим погрешната представа, че щом нещо не е твое и не е при теб, на него не може да се разчита“, допълва още той.

След издънките около записването за детски градни в София е хубаво да се види, че Сирма обръщат повече внимание на „надежността на представяните услуги“. Повече може да прочете от страницата на Сирма тук:

4 мнения за “„Датикум“ открива център за данни”

 1. Първо искам да благодаря за коректното отразяване на това събитие във Вашия блог. Едва сега ми попада, но въпреки това, ще си позволя коментари, макар и със закъснение.

  Издънките покрай детските градини бяха именно поради факта, че Сирма нямаше такъв резервиран център. Темата не е приятна без значение дали Сирма е направила това, за което е сключила договор по най-добрия начин, неприятна е, защото проекта беше социално значим за много хора и старта му се провали. Дано хората си спомнят, че Сирма не се скри, а си пое всичкия негативен товар, без да се оправдава. Тази тема е дълга, рейтинга на Сирма пострада много и още страда. Като се установиха виновниците съборили системата, тъй като нямаше сеир – никой не се позаинтересува, нямаше хапливи журналисти, няма сеир – няма продажби. Темата е дълга, сравненията много. Ако общината реши да разположи сървърите в центъра определно ще са по защитени и вероятността от такъв гаф ще е хиляди пъти по-малка.

  „Доблест не е това да не паднеш, а да се изправяш всеки път, когато паднеш“
  Конфуций

  Но не направихме, центъра поради детските градини, а поради факта, че ще има все повече проекти подобни на градините и тъй като закона не наказва IT престъпленията, бизнеса се налага да инвестира в такива съоръжения, а споделянето на такива съоръжения м/у бизнеса е финансово ефективно и удобно, но сравнението Ви ми хареса

  Дейта центърът вече си има сайт – http://www.daticum.com тук е описано по-подробно какво представлява и какви услуги се предоставят, дано е в помощ на бизнеса и хората.

  „Идеален разтворител няма, защото няма съд, в който да го държим“, но можем да го направим 99.999999% работещ.

 2. Първо да ти кажа, че с това подписване на коментара като „Daticum“ си на косъм от анонимните коментатори. Ако искаш наистина да ти тежи написаното от теб, застани с името си, а не с удобното офис@датикум.ком

  Темата за детските градини е наистина дълга, и това с резервирания център на мен ми се вижда като прах в очите. За този случай с детските градини от Сирма са купили хардуеър за 12 хиляди (без ДДС), и което ме изумява най-много – 77 хиляди лева (без ДДС) за Лотус Доминото, който в крайна сметка след като изгърма първите дни беше сменен първо от някакво Apache на Windows (или май IIS беше) а после вече не знам. Да оставин настрана парите за изготвянето на софтуеъра (които са 230 хиляди без ДДС), и да бъдем чесни – с 89 хиляди (77 + 12) за системно обезпечаване и накрая да гръмне цялата работа още пърния ден ;) Ламерите и хората без представа за какво иде реч може да вярват на историята за хакерите, обаче аз вярвам че е просто върпрос на немърливост или некадърност. Просто не го проумявам защо captcha-та на сайта на детските градини беше само със стотина картинки, вместо наистина да се генерира ? Както и да, просто тези пишман-ПР опити с хакерите и „резервирания център“ са ми малко излишни.

  Иначе, поежлавам ви успех. Наистина бизнесът има нужда от такива услуги, друг е въпроса дали не сте се компрометирали и дали печелите доверието им. Аз ви пожелавам това с детските градини да е последната ви изцепка, и за в бъдеще да показвате само добрите си страни ;) Истината е, че заедно с издънките, има и добри неща свързани със Сирма. Датикум е едно от добрите (ако сте се справили както трябва, а не калпазанската като със печално известните и многократно споменавани в моя коментар детски градини), а другото от добрите инициативи на Сирма е съвместната магистърска програма с няколко технически университета (въпреки, че и тук ще изчакам да видя резултатите – идеята е супер, но е важно и как ще бъде изпълнена).

  И по-малко цитати на Конфуций, и повече работа ;)

 3. @daticum, с 1/4 от платената от клиента сума бихте могли да обезпечите по-голямо натоварване от това, което сте имали, дори да са ви атакували. Само дето симптомите са други и надали става въпрос за атака.

  Ако бяхте жертвали поне 5-6 заплати за IT професионалист, щяхте да си изпълните поръчката, не да станете за смях.

 4. Ne. Prosto ide rech za korupcionna shema. Sled kato firmi s opit ot 2001 ca godina v tochno tozi sektor – softuer za detskite gradini biaha othvurleni v konkursa, napraven taka che da specheli Sirma. Sirma mejdu drugoto specheli konkursa imenno s maksimalen broi tochki v elementa SIGURNOST. Da sigurnost za Bojko i Fandukova, koito sa gushnali po 50 000 lv. Standarten komision za takiva korupcionni shemi.

  Aj sus zdrave na lapachite :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *