OpenFest 2008 в Русе ще има!

InstallFest Русе 2008
InstallFest Русе 2008

И тази година ще има OpenFest в Русе, който ще се проведе някъде в края на ноември. Повече от блога на Велислав:

Миналата седмица се събрахме с линукс групата и решихме да проведем традиционния вече OpenFest в края на ноември. Дата подлежи на уточняване. Като идея за основна тема на форума се очерта защитата на личните данни в интернет и на локалния компютър. Темата е злободневна и мисля че ако направим нещата както трябва ще се получи добро събитие. За сега идеята е да се акцентира на простички неща като pgp и truecryp. Евентуално ще се говори и за други алтернативи. Надявам се Богмил Шопов също да се включи с нещо интересно по въпроса.

Като слушах днес простотиите на вени марковски по бтв ми се струва, че е още по-важно да се наблегне на сървърската част, а именно ssl и tls при мейл сървърите. Простотията която каза, че всички пощи хвърчат некриптирани просто не е вярна. Доста мейл сървъри са настроени ако могат да пращат през криптирана връзка да го правят което просто го представя като паникьор. Мисля, че всички знаят, че дори най-тъпите банки ползват  ssl и не некриптираният трафик, а явления като фишинг вирусчета за бозичка и тъп социален инженеринг са причина за кражбите на пари от банките.

Медиите обичат да плашат хората и да създават истерия! Както казва един мой колега „като чета какво пишат по въпроси за които се смятам компетентен как да им вярвам за неща които са ми неизвестни“.

Преди малко Красьо писа, че работи върху специален сайт за събитието, където ще има повече информация и детайли.

PS. Сайтът е вече готов! Ето:

3 мнения за “OpenFest 2008 в Русе ще има!”

  1. Темата е „Електронни терористи ли сме?“ – как да защитаваме правата си в Интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *