Дневник: Недоволство от заплатите тресе ИТ сектора

[author]Flickr: Fortune Cookie[/author][/photo]

Ето нещо интересно, което засякох от сутрешния преглед на печата в Инвестор.бг (новината е от Дневник):

Заплащането на специалистите в ИТ сектора се е увеличило средно с 2.7% в сравнение с миналата година, показва проучване на „Алфа рисърч“, поръчано от „ICT медиа“. За последната година над 70% от работещите в сектора са получили повишение на заплатите, основно по инициатива на работодателите. Въпреки това удовлетвореността на заетите в сектора намалява, което се дължи на по-голямото натоварване и недостатъчния ръст на заплатите, установи анкетата.

Средната заплата в сектора е над 900 лв. при около 500 лв. средно за страната. Най-много получават работещите в София (1255 лв.), а колегите им от по-малките градове са оценени два пъти по-ниско. Над 2/3 от ИТ специалистите получават бонуси за добре свършена работа и извънреден труд. Допълнителното заплащане е около 1200 лв. на година, но е спаднало с около 200 лв. в сравнение с 2007 г. Това е още една от причините за недоволството от нивото на заплатите, посочват авторите на изследването.

В резултат на неудовлетвореността за една година с 15% са се увеличили ИТ специалистите, които търсят нова работа. Над 2/3 от фирмите в сектора планират да наемат студенти и ученици, защото изпитват недостиг на кадри.

Вие забелязали ли сте такова нещо ? Миналата година по това време в нашата фирми си говорихме за променената ситуация в България, и то защото за някой чужденец, случващото се „вътре“ е незабележимо. Сега обаче всички виждат „голямата страшна финансова криза“, и дори да има сърдити, не виждам какви полезни ходове има – ситуацията е такава. Друго нещо ми е интересно – стана ясно какви са разликите в заплащанията между столицата и „провинцията“, но ми е интересно какво е разпределението на работната ръка: каква част работят в София, и каква в останалите градове ? Може да се спекулира, че едно от решенията пред работодателите не е да свиват състава, който е в София, а да се измести част от работата в другите градове, където стандарта е по-нисък и заплатите ще са на „провинциалното си ниво“. Проблем е, че в провинцията няма свободни кадри, и ще трябва да се „крадат“ от другите фирми, което воже да стане с по-примамливи финансови предложения, демек пак се опира до повече пари. Заети кадри в София пък няма как да мигрират обратно към малките градове, защото са наясно, че това означава по-малка заплата (въпреки, че и по-ниските разходи в градовете ще се балансират с по-ниските приходи). Този сценарий с миграцията може да стане единствено ако в София няма вече работа, а в провинцията има, което пък е най-малко вероятния сценарий.

Както и да е, вие имате ли по-различно мнение от това на един средностатистически стереотипен инженер ? Между другото, отново в коментарите към публикуваното може да анмерите интересни мнения, като например:

…Напълно реални са данните ми се струва.Аз получавам 750 лв. чисто.Толкова ми дават.Тъй като възможностите ми са по-големи си намерих работа в чужбина и в началото на 2009 заминавам.Искам да видя малко свят,нямам нищо против работата ми тук,но в България не можеш да израстваш от връзкари,роднини и хора които се уреждат по нечестен начин.Не може чуждестранна фирма да одобри кандидатурата ми и да оцени способностите ми,а тук да обикалям по конкурси и навсякъде да ми казват,ама ти това не знаеш,точно това е най-важно и без него не можем да те назначим.Това са изводите които съм си извадил…

4 мнения за “Дневник: Недоволство от заплатите тресе ИТ сектора

 1. Спред мен единствения изход от ситуацията за българския IT „пазар“ е точно разширяването в провинцията. Това концентриране в столицата води само до свръхконкуренция там и до липса на такава в провинцията. Имам предвид – в градове като Русе, всяка фирма хваща по един или няколко клиента, които си обслужва постоянно и практически възможността да се появи една нова фирма и предлагайки качествени услуги да пробие се унищожава, освен ако собтствениците и нямат солидна доза добри връзки, което пък въобще няма да промени ситуацията… Всички знаем какво става, когато няма конкуренция – най-малко страда качеството а оттам и задоволството на клиентите. Когато клиентите не са доволни, не искат да плащат, заплатите остават ниски и възможността за растеж или развитие на една фирма пък ептен се изпаряват…

  Други изход, който виждам е продуктовия принцип. Проблема е, че са много малко фирмите разполагащи с квалифицирани кадри за да преминат към производството на софтуерни продукти, а и самият пазар в България все още не изглежда готов за софтуерни продукти (въпреки, че забелязвам положителна промяна в тая насока). И заради всичко това, на една продуктуово-ориентирана фирма и остава да работи със западни пазари, което не могат да си позволят всички, което пък е ситуацията в момента, което пък изглежда достатъчно достоверно за доказателство на всичките ми съждения :) Хех..!

  А ти какво мислиш за нашият IT пазар и софтуерните продукти?

 2. Дълъг коментар … аз да се опитам да отговора кратко ;)

  Значи концентрирането в София не е причина, а е следствие – хората отиват там не за да търкат жълтите павета, а имено че работата е там. Заради това и се местят – и това не е само за нещата свързани с ИТ, ами и по принцип.

  Иначе навсякъде има глад за нови кадри, и за съжаление малокалибрените фирми в провинцията нямат ресурс за да обучават кадри за собствена консумация (защото университете произвеждат некачествени кадри, но това е друга тема, по каято много съм писал).

  Връзките са много важни – как точно да те забележат, ако не знаят за тебе: и отново това не е само за ИТ ами по принцип. Иначе това с малкото клиенти за провициалните фирми не го споделям – целия интернет е пред теб, български и или не, и общо взето „светът е голям, и работа дебне отвсякъде“ ;)

  Иначе нашия ИТ пазар е на нивото на световния от 2001-2002 ;) Малкия и среден бизнес тепърва открива „чудесата“ на интернет, да не говорим за по-големи и тромави компании като банките например, които ползват сайтовете си едиствено като някакъв хибрид между лестовка и визитна картичка.

 3. Нещо не ми се виждат коректни данните за годишните увеличения – според мен са около 15-20%. Иначе фирмата няма да може да си задържи хората

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *