Дневник: Българските фирми имат имидж на социално безотговорни

Тази година, през януари, на дипломната защита на Полито, един образ представяще дипломна работа за социалната корпоративна политика и социална отговолност но Е.он, което беше голяма смешка, като се има предвид колко „капиталстически издънки“ направиха еонаджиите (а и от тогава още колко много). Както и да е, според едно изследване наистина показва, че българските компании в по-големия си обем са пишман социално отговорни:

Повечето компании в България се интересуват предимно от своите акционери и собственици и пренебрегват служителите и клиентите си, както и грижите за околната среда. Това показва изследване в България, Полша и Унгария на германския институт GfK и „Браун енд партнърс нетуърк“ за представите на обществото за корпоративната социалната отговорност. Едва 19% от българите са удовлетворени от политиката на фирмите в тази област.

У нас очакванията на обществото към компаниите са най-високи, а удовлетвореността от тяхното социално и екологично представяне е най-ниска спрямо Полша и Унгария, показва проучването. За една трета от анкетираните е важно да бъдат клиенти на отговорни фирми. Около две трети от хората смятат корпоративната отговорност за важна или за много важна, докато само половината запитани в Полша и 40% в Унгария споделят това мнение. Преди дни проучване на учени показа, че българските производители и търговци на хранителни стоки поставят грижата за клиентите на последно място.

Като цяло участниците в изследването са неудовлетворени както от представянето на компаниите, така и от информацията, рутинно предоставяна на местните общности, гражданските организации и други заинтересувани от дейността им страни. Над една трета от запитаните в България твърдят, че не разполагат с необходимата информация за екологичното и социалното представяне на компаниите.

В България и Унгария за най-достоверен израз на социална отговорност се приемат проявите на благотворителност. Поляците обаче са на мнение, че компаниите трябва да прилагат стандарти за управление в тази насока.

В коментарите имаше интересно мнение – че благотворителните прояви не се радват на достатъчно медийно внимание. Аз съм склонен да се съглася – а вие ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *