Българската компания „Телерик“ купи германската „Ванатек“

Ето една интересна новина от преди няколко дена:

Българската софтуерна компания „Телерик“ е купила германската „Ванатек“ (Vanatec), специализирана в разработката на ORM (Object Relational Mapping) софтуер, съобщи за „Дневник“ един от двамата изпълнителни директори – Светозар Георгиев. Придобиването ще позволи на „Телерик“ да предлага на клиентите си ORM продукти от висок клас и бележи нова стъпка в стратегията на компанията да намали сложността в разработката на .NET приложенията, коментираха от компанията. След сделката продуктът на „Ванатек„, досега разпространяван под името Vanatec OpenAccess, ще се предлага под марката Telerik OpenAccess ORM. „ORM позволява лесно да се правят приложения, които работят с бази данни“, обясни Георгиев. „Близо 30-50% от кода на днешните .NET приложения от висок клас е насочен към достъпа до бази данни. В същото време голямата част от бъговете на приложенията обикновено идват от същите тези бази данни“, обясни техническият директор на „Телерик“ Христо Косев. OpenAccess ORM е създаден така, че да сведе до минимум възможностите за бъгове, оставяйки програмистите да се фокусират по-скоро върху същността на бизнес логиката, а не толкова върху инфраструктурата.

Придобиването на „Ванатек“ е първата сделка на „Телерик“, извършена със средства на американския фонд за рискови инвестиции Summit Partners. В началото на септември тази година фондът инвестира в българската софтуерна компания. Размерът на средствата не беше обявен, но от „Телерик“ заявиха, че парите ще бъдат използвани както за органичния растеж на компанията, така и за придобивания. След сделката екипът в Германия ще продължи да работи основно върху ORM софтуер. Офисът в Мюнхен ще се разраства и ще се превърне в център за обслужване на клиентите на „Телерик“ в Западна Европа, който ще даде възможност на компанията да организира регионалните си продажби и техническата поддръжка.

„Телерик“ е създадена през 2002 г. Компанията разработва софтуерни инструменти за разработчици на приложения. В работата си използва технологии на „Майкрософт“ като ASP.NET, Windows Forms, Windows Presentation Foundation и Silverlight.

Мисля (като средностатистически стереотипен инжeнер), че на фона на „финансовата криза“, скоро ще има още такива новини – за сливания и придобивания.

4 мнения за “Българската компания „Телерик“ купи германската „Ванатек“”

  1. Е има място под слънцето за всички ;) Иначе проблема с PHP, е че все още белите якички не го виждат като сериозен „корпоративен“ инструмент ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *