Всички решения на чиновниците отиват в интернет

Закъснях с публикуването на таиз новина, но все пак е много, много важна:

Държавните и общинските институции ще бъдат задължени да публикуват на интернет страниците си всички издадени актове в изпълнение на правомощията си. Това предвиждат поправки в закона за достъп до обществената информация, които вече са внесени за второ четене в парламента. Депутатите подкрепиха два проекта – на Бойко Великов от БСП и на Мартин Димитров от СДС, а комисията по гражданско общество и медии е оформила обобщен доклад за второто четене.
Задължение за повече публичност съществува и сега, но само за „периодично публикуване“, а не за качване в интернет.
Проектът въвежда понятието „надделяващ обществен интерес“, при който не може да се отказва информация, дори тя да представлява служебна или търговска тайна. Такъв е налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на злоупотреба с власт и корупция, както и повишаване на прозрачността и публичността на задължените в закона субекти. Обществен интерес от разкриването на производствена или търговска тайна ще има и в случаите, когато се дава възможност на гражданите да си съставят мнение и да участват в текущи дискусии, улеснява прозрачността на институциите, разкрива злоупотреби с власт и корупция, лошо управление на държавно и общинско имущество.
С изключение на случаите на надделяващ обществен интерес търговската тайна ще важи само когато предоставянето й би довело до нелоялна конкуренция. Фирмите обаче ще трябва да посочат точно обстоятелствата, водещи до такава конкуренция.

Ами, добре дошли в 21 век! Оставете настрана прозрачността и публичността (въпреки, че и те са важни) – най-голямото плюс е удобството, с което ще може да се борави с тази информация ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *