ИТ компаниите търсят служители и с бизнес умения

Рядко срещан български калкулатор, със съветски части…
Рядко срещан български калкулатор, със съветски части…

Мина малко време, докато се сетя за пиша за това, което стои от няколко седмици отворено в таб на браузъра ми:

Компаниите от ИТ сектора търсят специалисти, които освен технически умения имат и знания в областта на бизнес администрацията, маркетинга, сигурността. Това показва проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на „ICT медиа“, издател на списанието Computerworld. Служителите, които имат интердисциплинарни умения и знания, получават по-високо заплащане в сравнение с колегите си, специализирани само в една област. Според проучването, фокусирано върху заплащането в сектора, най-големи възнаграждения имат търговските и техническите директори, ИТ директорите, специалистите по информационно обслужване.

Проучването показва, че уменията, които компаниите търсят най-много при наемането на служители, са разработването на приложения и Windows администрирането. Най-трудно се намират хора със знания в областта на технологиите за сигурност. Служителите от своя страна ценят най-вече гъвкавото работно време и допълнителните дни отпуск, но най-много сменят работата си заради по-висока заплата.

По-голямата част от анкетираните компании имат намерение да наемат поне още 7 служители. Над 2/3 от тях смятат да вземат на работа студенти. Нараства делът на фирмите, които са готови да наемат ученици – за 2008 г. те са над 46 на сто. Над половината от фирмите избират бъдещите си служители чрез препоръки на колеги. Вторият най-предпочитан начин за набиране на кандидати са обявите за работа в интернет и в кариерните центрове на университетите. Търсенето на служители по този начин обаче е намаляло с около 5% в сравнение с миналата година.

Все повече са работещите в сектора, които имат намерение да сменят работата си, като за последната година са се увеличили с 15 на сто. Причина за това е неудовлетворението от ръста на заплатите в сектора, съпътствано от увеличение на натоварването. От 2007 г. досега средната заплата на ИТ специалистите в България се е увеличила с 2.7% и вече е над 900 лв. Най-голям – 43%, е ръстът на възнагражденията в чуждите компании. При българските фирми увеличението е с незначителните 2.8%, а в държавните и частните компании със смесен капитал е отбелязано намаление на възнагражденията, което достига 17%.

Интересно, че обикновенно материалите с ИТ фокус в Дневник имат поне няколко коментара, а тук няма нито един. Може би нищо не си заслужава вниманието ;) Ами да бъдем честни, всички знаят, че хората с повече  и по-разнообразни умения ще са по-адаптивни и ще се „пласират“ по-добре. Все пак, има интересни неща, особенно на фона на „финансовата криза“ ;) Например, аз вярвам, че в този период на задаваща се или вече пристигнала криза, повече хора ще предпочетат сигурността, и ще издържат още малко време на сегашната си работа, вместо да се пробват да започнат на друго място – и това в контекста на статистиката, че „работещите в сектора, които имат намерение да сменят работата си … за последната година са се увеличили с 15 на сто“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *