10% от потребителите у нас ползват свободен софтуер

[author]clarusthedogcow[/author][/photo]

Ето нещо интересно и донякъде оптимистично:

Около 10% от потребителите в България използват свободен софтуер, стана ясно от проведената в София двудневна конференция OpenFest 2008. Основната част от тях са потребители от частния сектор. Най-малък процент при използването на свободен софтуер се наблюдава в държавния сектор.

Наблюдава се тенденция за постигане на съвместимост между операционните системи Windows и Linux, съобщиха експерти. Надеждата за това е новата разработка Samba 4, която цели постигане на хетерогенна среда, в която може да се работи едновременно с продукти и от двете платформи. Любопитното е, че в проекта има и българска следа – двама програмисти от компанията Post-Path – Анатолий Атанасов и Надежда Иванова. Очаква се платформата да може да се използва още през 2010 г.

Организатори са фондация „Отворени проекти“, сдружение „Свободен софтуер“, Интернет общество – България, Creative Commons – България и други представители на българската общност за свободен софтуер. Наред с чисто техническите презентации най-голям интерес предизвика дискусията за защита на личните данни в цифровия свят и интернет. Беше изказано опасение, че приетите и предстоящи директиви на Европейския парламент създават реални риекове за неправомерно използване на събирането и задържането на информация. Това ще засегне както обикновените потребители, така и бизнес сферата и интернет доставчиците.

10% са добър старт, нали ?

4 мнения за “10% от потребителите у нас ползват свободен софтуер”

  1. Само? Бих казал че се повече. Само потребителите с Firefox според статистиките на сайтовете са около 20 (+/- 5 според сайта и аудиторията му)

  2. Според мен цифрите ще започнат да стават все по сериозни(говоря за операцинни системи – само и единствено). Въпрос на време е хората да осъзнаят, че плащат за нещо, което не е на достатъчно добро ниво. А защо да го правят когато има безплатна ПО-ДОБРА алтернатива? Просто е липсва на информация или може би грешна информация, а пък и в обществото ни е насъдено някакво мнение, че операционните системи Linux са прекалено сложни и са само за гуру-та…

    Поздрави за блога, сдобихте се с още един редовен читател :))

  3. С безплатен софтуеър (както са повечето програми и операционни системи с отворен код) как ще се правят далавери и комисионни от държавни поръчки ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *