Румънски заводи „засмукват“ работната ръка от Русе

Чета си аз прегледа на печата и какво виждам:

Румънски заводи „засмукват“ работната ръка от Русе
в. Дневник

Русе е изправен пред сериозен недостиг на работна ръка, голяма част от специалистите са си намерили по-добре платена работа в Румъния, съобщи агенция SeeNews. За да задържат кадрите, много от работодатели са принудени да вдигат заплатите, казва Стоян Генов, производител на стоманени тръби в дунавския град.

Ръководството на русенската корабостроителница е организирало курсове за квалификация на работниците си като опит да се решат проблемите с липсата на специалисти. От компанията заявиха, че има остра нужда от заварчици, защото голяма част от тях са заминали на работа в заводите в румънските градове Браила и Констанца. Средната заплата в северната съседка е близо 310 евро, което е два пъти повече от тази в България, съобщава SeeNews.

(http://www.investor.bg/?cat=5&id=53358)

Супер лицемерно. Поне аз така мисля. Като си напъна възпаления мозък почвам да се чудя колко от русенските фирми си пласират стоката на вътрешния пазар и колко навън, и си мисля, че тези които експортират като че ли някаси са много повече. Иначе защо ще се хвалят, че си изнасят 90% продукцията си на три континента:

“Прециз Интер” изнася 90 на сто от продукцията си на три континента
http://www.brjag.eu/index.php?option=com_cont…482&Itemid=2

“Прециз Интер Холдинг” АД вече изнася 90 на сто от продукцията си на външния пазар, съобщи председателят на борда на директорите и изпълнителен директор инж. Гено Генов.
Според другия изпълнителен директор на холдинга – Стоян Генов, големите компании в България нямат проблеми с европейското членство на страната, поне що се отнася до изискванията за качество. Причината е, че те отдавна работят по стандартите на ЕС. „Прециз Интер” се ориентира към външния пазар още през 2000 г. Днес 90 на сто от продукцията на холдинга се изнася в чужбина – факт, който би бил невъзможен, ако производството не отговаря на най-високите световни стандарти, отбелязва Генов-младши.

Какво се оказва – плаща им се за продукцията на „европейски“ или „международни цени“, а заплатите които дават са по „русенски“, и сега разбираш ли за да си задържат „крепостните селяни“ били принудени да увеличат възнагражденията им. След като работите по европейските стандарти, защо не са ви и заплатите по ще-годе европейски стандарти ? Както казах – супер лицемерно.

Едно мнение за “Румънски заводи „засмукват“ работната ръка от Русе”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *