ИТ агенцията обяви допитване за домейна „.eu“ на кирилица

Пол Туми[author]icannphotos[/author][/photo]

Ето една новина, която приемам със смесени чувства (заради агенцията, не заради идеята):

Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) обяви на интернет страницата си допитване за домейна „.eu“ на кирилица. Анкетата има за цел да проучи нагласата на хората дали искат паневропейският домейн да има възможност за изписване на кирилица.

При положителна нагласа всеки може да предложи име на домейна „.eu“ на кирилица. То трябва да се състои от две букви, като поне една от тях трябва да е различна от латинска буква. Получените отговори ще се използват за изготвяне на становище на българската страна до Европейската комисия, която единствено може да защити българската позиция пред Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN)

България първа внесе искане да регистрира интернет националния домейн на кирилица през юни 2008 година. Писмото на председателя на ДАИТС Пламен Вачков до президента на ICANN Пол Туми бе връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

Ами, ще видм какво ще стане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *