Бианор затваря електронния си супермаркет „Най-маг“

Известно безистветсния електронен магазин „Най-маг“
Известно безистветсния електронен магазин „Най-маг“

Интeрeсна новина от Инвестор.бг:

Съветът на директорите на Бианор Холдинг АД е взел решение да спре дейността на електронния супермаркет Най-Маг, считано от 8 декември 2008 г., съобщиха от компанията чрез БФБ-София.

Причина за решението е невъзможността за постигане на по-нататъшен растеж и подържане на високо качество на услугата без наличието на стратегическо партньорство.

Бианор Холдинг АД обявява своите намерения за търсене на стратегически партньор, който има възможност да осигури необходимата за растежа на Най-Маг складова база, преференциални договори с доставчици и наложен на пазара бранд.

За деветмесечието на 2008 г. Бианор Холдинг реализира консолидирана загуба от 624 хил. лв. или по 32 стотинки на всеки лев продажби. На годишна база софтуерната компания отчете и 15,17% спад на продажбите до 1,92 млн. лв.

За последните 12 месеца акциите на дружеството са загубили 62,11% от стойността си до 4,3 лв. за акция. Цената на IPO-то през миналата година беше 10,25 лв. на акция.

Да ви кажа ли защо ми е интересна – не защото искам да злорадствам над тази нещасна развръзка, ами защото сега за сефте чувам за този сайт. По принцип се опитвам да съм в час, да следя развитието на БГ интернета, да гледам какви сайтове излизат и т.н., и именно заради това съм така учуден, че първото нещо което прочитам за „Най-маг“ е, че го затварят. Няма да коментирам бизнес модела им, защото също имам съмнение дали би могъл да е успешен, имайки предвид какво стана с подобен стартъп през дот-ком балона през 2000 – а и сега като е станала белята всеки може да каже „знах, че така ще стане“ ;) Все пак, бизнес модела настрана, може би не са се постарали достатъчно да популяризират сайта. Тъпо е някой като мен, който се брои в числото на хората с малко над средната информираност за българския интернет, да не е засичал поне веднъж това „чудо“ на Бианор.

11 мнения за “Бианор затваря електронния си супермаркет „Най-маг“”

 1. Да, и аз четох за това в TechCrunch. Но поне Pownce сме го чували и двамата, и то няма как, нали е проект на Кевин Роуз ;) Докато въпреки, че Бианор е една от големите ИТ компании в България, аз този проект не съм го чувал. Минаталата година четох неща за тях покрай IPO-то им, и все пак не се сещам за този злополучен сайт.

 2. И аз за първи път ги чувам, въпреки че така като гледам услугите им биха ми били полезни.
  Странна работа :)

  Освен да ги сочим с пръст и да се смеем друго не ни остава :)

 3. С коя част точно ще са ти полезни ? Не може ли да отидеш до кварталната бакалия или денонощния магазин и да се купеш вафли или шоколад ?

  Иначе за соченето с пръст – не е хубаво ;) Аз им пожелевам следващия път да се справят по-добре (ако са решили да опитват пак де)

 4. Точно така, много си прав … тези хора не са ли чували за Webvan ? Това е егати емблематичния пример, и като стане дума за дот-ком балона, почти винаги се цитира този пример.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Webvan

 5. Мога, но това ознава да изляза навън! през деня! на светло ! :D
  Аз винаги съм бил на мнение, че мързела е основна градивна сила. :)

 6. Рекламата може да е куцала, но причини може да се търсят и в родния манталитет, по-кратките разстояния до магазините, спестените стотинки в дискаунтърите и не на последно място броя на потенциалните потребители на такава услуга.
  Жалко за доброто начинание.

  Webvan-а се е появил в лош момент – пукането на дот-ком балона, а той помете много уеб бизнеси.

  Ето пример за работещ български уеб магазин, но обслужващ други хора, в друга държава и с други мащаби:
  http://www.malincho.com/
  Ако не греша оборота му е в милиони зелени.
  Нищо, че до скоро изглеждаше по-дървен от колкото е сега.

 7. @dugan: съжеляявам, но не съм съгласен с нещата които си написал (да не кажа, че според мен са пълни глупости).

  Как може да обвиняваш манталитета на българина за неуспеха на този магазин – тези гении като са го правили не са ли мислили кои ще са им клиентите ? Не е ли близко до акъла тази сметка, че да са си я направили преди да започнат проекта.

  После, в този случай няма ама нищо свързано с българския манталитет – просто им е сбъркан модела, и на са планирали и анализивали нещатата правилно преди да започнат. Ако са искали да са като „Малинчо“, да се насочат към реклама сред българите в чужбина – и рекламата според потенциалните клиенти.

  И последно, Уебвана също е сбъркан като бизнес модел, и е много неподходящо да обвиняваш дотком балона за фалита им. Работата се е сдухала при тях, понеже или са си управлявали бизнеса лошо, или не са успели да направят печалби, или каквото друго се сетиш от издънките на стартъпите по това време. Стойностните проекти оцеляха по време на пукането на балона, докато бози като Уебван гушнаха букета. Уебван не ви оцелял като бизнес дори да нямаши кризи и балони.

 8. хех, изказах лично мнение, но явно е грешка, че съм отделил няколко минути на този блог. успех :)

 9. Грешка е да обвиняваш „българския манталитет“, докато се криеш зад някаква тъпа поща ;) успех и на теб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *