България е последна в Европа по широколентов интернет

Вивиан Рединг, еврокомисар по телекомуникациите
Вивиан Рединг, еврокомисар по телекомуникациите

България отново на опашката в поредната европейска класация:

Разпространението на високоскоростен интернет в Европа продължава да расте и за една година от 18.2% е достигнало 21.7%, сочи доклад на Европейската комисия от ноември. Все повече се стеснява разликата между страните и всяка година се появяват нови 17 млн. фиксирани широколентови линии, което е знак, че интернет достъпът става популярен и бърз, докато мобилният достига проникване от 6.9 на сто. Три четвърти от линиите в ЕС имат скорост на връзката от 2 мегабита/сек. и поддържат телевизия по интернет например. Еврокомисарят по телекомуникациите Вививан Рединг заяви, че според Европейския план за икономическо възстановяване (European Economic Recovery Plan) за широколентова инфраструктура ще бъде заделено финансиране в размер на 1 млрд. евро.

Според доклада България е на опашката с 9.5%. Разликата между нея и лидера Дания – с 37.2%, е огромна. Обясняват я главно с липсата на конкуренция и слабости в регулацията на сектора. Например, докато пазарният дял на историческите фиксирани оператори, доставчици на високоскоростен достъп, се задържа около 45%, в Австрия, България, Франция, Ирландия, Румъния, Литва и Испания от юли 2007 г. досега е нараснал.

Към 1 юли тази година в ЕС има над 107 млн. фиксирани широколентови линии. Най-висок е ръстът в Малта, където на 100 жители се падат 6.7 линии, в Германия – 5.1, и Кипър – 4.9, а най-нисък във Финландия – 1.9, и Португалия – 1 линия на 100 жители. Дания и Холандия са световни лидери в достъпа до бърз интернет с проникване на услугата над 35%. Девет страни от ЕС – Дания, Холандия, Швеция, Финландия, Великобритания, Люксембург, Белгия, Франция и Германия, дори изпреварват САЩ.

ЕК публикува и първите данни за скоростта на фиксирания интернет, важен показател за общество, базирано на знанието. Около 74.8% от линиите позволяват достъп със скорост от 2 и над 2 мегабита/сек. (62% са между 2 и 10 мегабита/сек., а 12.8% – над 10 мегабита/сек.). DSL е основната широколентова технология в ЕС, с близо 86 млн. линии. Ръстът на DSL продължава да пада за сметка на други фиксирани технологии като кабел, оптика, FTTH (оптика до дома) и безжични локални мрежи.

Почернената част е от мен. Сега, има ли какво да помогнат КРС и ДАИТС ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *