Капиталът за регистрация на ООД (ще) пада 50 пъти

Преди повече от година писах за предложението на Мартин Димитров „…летвата за минимален капитал при регистриране на фирма ще падне 10 пъти…“, и така да може да се регистира ООД за 500 лева, а АД за 5000 лева. Всъщност май не само аз писах, ами през последната година тази тема доста се обсъжда. Ето какво прочетох преди малко в Дневник (удебелената част е от мен):

Капиталът за регистрация на ООД да падне 50 пъти от 5000 лв. на 100 лв., ще гласува утре Министерският съвет. Това ще стане с поправки в Търговския закон.

Предложението на кабинета идва скоро след като мнозинството в парламента отхвърли проекта на депутата от ОДС Мартин Димитров минималната сума за създаване на ООД да се намали до 500 лв. Той предложи да падне и сумата за регистрация на акционерно дружество.

Аргументите, с които правителството предлага промяната, са същите, с които представителят на опозицията мотивира своето предложение. Първоначалният капитал е пречка за започване на нов бизнес, а значителното му намаляване ще стимулира предприемчивите и находчиви граждани да реализират проектите си.

Правителството добавя в мотивите си, че принципът „Мисли първо за малкия“ се препоръчва от Европейската комисия, а успехът на предприемачите води до създаването на работни места, стабилност на растежа и конкурентоспособност на икономиката.

Ами наистина, дано да стане! Без значение дали е по давление на правителството, или на оригиналното предложение на Мартин Димитров, важното е да стане.

6 мнения за “Капиталът за регистрация на ООД (ще) пада 50 пъти”

  1. Изключително много се радвам ако това се случи но малко ми е ковти, точно когато минаха моите мъки да става по-лесно :)

  2. нямате 2600 евро и ще започнете да развивате нов бизнес, интересно какво ли било тава начинание, и сергия за весници да е пак са Ви нужни поне толкова???

  3. добре е че в последните години значително се съкратиха процедурите по отношение на регистрация на дружество както и необходимият капитал което даде улеснение на огромен брой младежи да започнат бизнес в новите технологии, създаване на уеб сайтове и подобни неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *