Google Adsense на български

Изминалите няколко седмици прочетох интересни коментари за това, че вече има Google Adsense и на български (ако не сте разбрали, един бързи тигел по Google ще е достатъчен да влезете в час: http://google.bg/search?q=adsense). Вчера, докато бях „пълнеж в чушката“ на Ruse LUG-a, се разприказвахме с един познат на темата колко адекватени са рекламите на Google Adsense като съдържание и като приходи. Ако трябва да обобщя, за момента отговора е „не съвсем“. Всички знаем колко е популярна тази услуга, и колко е удобна с основното си предимство, че претегля рекламите според съдържанието на страницата и саъта на който се показват. Картинката у нас обаче не е точно същата (поне за момента – месец Август 2007 година). Рано в неделя нека се опитам да го илюстрирам с няколко примера.

Първият пример е от новина за представянето на iPhone в България. Рекламирането на метални контейнери за отпадъци може да се стори на място за някои които споделят анти-Apple настроения, но по принцип не може да се каже рекламата е на място. Страницата е новина от категорията „Технологии » Комуникации“ на News.bg, така че според мен не става дума за объркани ключови думи.

Същата страница, само че по-ниско разположено рекламно каре. Всужност две карета. Отново нищо на тематика технологии, комуникации, телефони и т.н. Почти всички реклами са на тематика „недвижими имоти„.

Главна страница на Money.bg – първата реклама която се вписва в тематиката на дадената страница, и отново една реклама за пълнеж.

Това е страница на TopSport.bg с новина за ЦСКА. Виждаме вече обсъжданата рекламана погребални услуги, и отново реклама на тема недвижими имоти – да видим кой ще каже сега думата „пълнеж“. На моменти, ако превключа на режим „диво въображение“ ми се струва, че Google Adsense има много иронично чувство за хумор и прави невероятно асоциации: за сега тови се вижда гори от примера с контейнерите за боклуци и iPhone, а сега от погребалните услуги и ЦСКА :) Колкото и да се радват феновете на Левски, това навързване на камиончетата пак показва неадекватно преценяване на съдаржанието на спарницата и неточно „подаване“ на реклами.

Новина на Netinfo.bg за джаз-фестивала в Банско – тук даже и на режим „фантазия“не мога да направя връзка между съдържанието на страницата и предложениете реклами. Това което прави впечетление, е че отново имаме реклама от тип „тухли“ (да се чете „недвижимо имущество“), и имаме реклама която не е на български, а е на руски. Сега, ще се съглася с такова нещо за сайт като моя блог, на който има мешено български по постовете и английски по „служебните“линкове, и на Google Adsense му е трудно да вдене на какъв език да прати реклами, и праща и на английски, и на български (с превес на английските разбира се, но за това по-късно). Как ще се обесни обаче пращането на руски реклами ? Един от вариантите по който мога да спекулирам е content-type charset-а, който е деглариран в заглавната част на страницата:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251" />

Такива charset-ове, има и на българските, и на руските сайтове, така че може би това е причината за недоразумението. Може би.

Това е новина от спортните страници на Netinfo.bg и тук вече виждаме адекватна реклама на спортна тема. По-нататък същата тази раклама ще се появи и на други спортни старини и сайтове, но за съжаление ще е само тя (а защо е така ще обсъдим по-надолу). Иначе отново имаме една реклама пълнеж – `щото нерде Марек и Литекс, нерде „книги във всички области„.

Пак се връщамe на TopSport.bg – този път защото сме видяли адекватна реклама (отново рекламата на тенис клуб Малееви). За пореден път тя е само една, а другото е за пълнеж – поне аз не виждам връзка между Славия и спедиторските услуги.

Вестник Сега със спортните му новини и за трети път рекламата на тенис клуб Малееви. Признава се за адекватна реклама. Втората реклама е пак малко спорна. На prima vista не си е на мястото, но на режим „фантазия“ може да си преставим, че маркетинговите специалисти препоръчали рекламата за отказване на цигарите си целят в хора, които се интересуват от спорт – изглежда горе-долу достоверно, `щото нали спортистите не пушат … ?

Един от по-интересните блогове, NovaVizia (да не кажа един от на-интересните) представя интересен казус. Разглеждаме една статия, и поглеждаме рекламите. Вижда се как тематичната насоченост на рекламите е към уеб, уеб услуги, уеб решения, компютри и т.н., което е доста „встрани“ от темата на статията, и на целия блoг изобщо. Какво е станалo ? Моето предположение е, че виновника е спонсорския линк (може да се види в най-горната част), защото той е на една от най-рекламираните теми, а именно уеб хостинга. Заради това съдържанието на страницата получава явно по-малка тежест, и рекламите които изплуват са именно с такава насоченост.

Ех, ето го и любимия на всички Първи Дубъл :) Абсолютно нито една реклама няма нещо общо с кино, видео или DVD. До скоро излизаше една реклама на DVD-тата на Капитал, която беше по темата, но май или им свърши кампанията, или са си изхабили бюджета. Излиза рекламата за центъра на доктор Емилова, която днес също видях на няколко места, но май не успях да хвана на някой друг скрииншот. Радостен съм, че все пак не е като в началото, когато от две карета с общо 6 реклами поне три бяха за докери :)

Това е ZaZZ.bg или както всички го знаем Vbox7. Отново никакви правилно попадения: едната реклама, макар и може би по темата и на руски, а другата е от тези за пълнеж (ако сте наблюдателни, сигурно сте забелязали, че не е „пълнеж“ за първи път).

Един от многото сайтове за запознанства, който все пак се радва на голяма популярност Еlmaz също има неадекватни реклами – освен ако може би автобусните билети не се ползват за да може някой да срешне някой в цъфналата … глупост. Не е по темата :)

Реших да погледна и друг сайт за запознанства – отново рекламата не е в час.

За финал ето поста на Богомил, от който май ми се стори интересно да подъвча темата: въпреки че еротиката върви ръка за ръка с последните страници на някои спортни издания, то в случая рекламата която е „изплувала“ на спортните страници на Netinfo изглежда неадекватно (да, и аз виждам връзката спорт » тенис » Шарапова, и все пак рекламата не си е на мястото).

Сега, да обощим и да се опитаме да направим изводи. Повечето от рекламите въобще не успяват да „уцелят“ тематиката на страницата на която се показвят. Аз лично не съм готов да хвърля вината за това върху Google Adsense, понеже на „не-българските“ се справя много добре (въпреки странните неща които се показват на сайтовете на Krumo и Asido). Проблемът е на друго място: все още неузрелия интернет рекламен пазар. Знам, че винаги отношението межда advertisers и publishers, ще е в полза на тези които публикуват. За съжаление за момента в българския интернет тези, които искат да се рекламират са страшно малко, и изправени пред избора да не покажат реклами изобщо, или да извадят пълнеж на български, са избрали второто. Малкото реклами са също така неравномерно разпределени (то не че може да са равномерно де), като има теми по които изабщо няма реклами. По това което видях днес това са комуникации, технологии, спорт, кино, видео и т.н. да не повтарям всичко пак. Ето един експеримент – нека да пуснем едно търсене за tennis примерно с ограничаване на резултатите само за страници на български език:

Отново виждаме рекламата на тенис клуб Малееви, която май се оказа единствената реклама в областа на спорта (отново уточнявайки – за момента). Интересни са Икономедия, които рекламират с Goggle Adwords, но нямат Google Adsense по сайтовете си (поне аз не видях).

Съвсем накрая да поговорим и за приходите. Малкото или никаквите реклами означава малка или никаква конкуренция зя слотовете при показване на рекламите, а това е начина по който ключовите думи „разбират“ колко струват. Сега, като няма никакви конкуренти за избрания набор от думи, цената на един клик ще е възможно най-ниската. Съответно и приходите ще са едно голямо нещо – и по принцип, и сравнени със сайтове, чиито съдържание е на английски. Това ще продължи да е така, докато не се получи някаква нормална конкуренция – тогава и рекламите ще са адекватни, и заплащането ще е нормално.

3 мнения за “Google Adsense на български”

 1. Благодаря за линка към блога ни!

  Статията е много хубава! Поздравления!

  Специално за примера, даден с нашата страница – мисля, че всичко се дължи на това, че в заглавието и текста на статията се съдържа думата „Бизнес“ и е много вероятно по тази дума са бидвали всички продавачи на софтуер.

  Аз лично чакам да се увеличи броя на рекламодателите, според мен това в известна степен ще покачи нивото на „контекстуалност“, ако се вдигне конкуренцията за определени ключови думи (и цените, съответно).

  Другото ми наблюдение е, че Link Units (например 728х15) са много по-точни в определяне на контекста на страницата, отколкото стандартните рекламни блогове на Google.

  Поздрави!

 2. Бързам да се поправя за Икономедия – по RSS-а дойде една интересна статия от Дневник, и като я заредих видях каре с две реклами от Google Adsense.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *