Безплатен интернет в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“
Софийският университет „Св. Климент Охридски“

Аз си мислех, че вече отдавна това трябва да е реалност, особено в такъв голям университет. Както и да е, ето пълното съобщение на новината:

Студентите от Софийския университет ще имат безплатен интернет дори в двора на учебното заведение. Свободният достъп вече е на линия от вчера. Новата придобивка за студенти и преподаватели бе изградена по инициатива на Столична община. Доставчик на интернет за Wi-Fi зоната е безжичният мобилен WiMax оператор „Макс Телеком“. В Wi-Fi зоната всеки в рамките на покритието може да има достъп до интернет през своя мобилен телефон или компютър.

След официалния старт през октомври 2007 г. мрежата на „Макс Телеком“ към момента покрива над 2 500 000 души – около 33 на сто от населението на страната. С напълно изградено WiMax покритие са градовете София, Банкя, Благоевград, Бургас, Дупница, Пазарджик, Перник, Петрич, Кюстендил, Пловдив, Сандански, Сливен и курортите Банско и Пампорово, Несебър, както и крайните столични квартали Бистрица, Лозен.

Ами днес в Софийския университет, догодина и в другите … или може би вече има висши учебни заведения с безплатен безжичен интернет ?

9 мнения за “Безплатен интернет в Софийския университет”

 1. Незнам как е в другите университети, но в Техническия във Врана има безплатно Wi-Fi. Само че трябва да отидеш да си вземеш парола, което не ти струва нищо. Но това което е по-лошото в случая е качеството на връзката.

 2. Ами то на такива неща не ти трябва кой-знай какъв интернет – да омже да си провериш пощата, и да погледнеш кой какво е писал във Facebook ;)

 3. При нас (ФМИ Пловдив) безплатен wireless си има от … не знам, отдавна.
  Като дори не трябва да ходиш да си вземаш парола – user: fmi / pass:fmi
  Ако имате път насам, заповядайте, нет има за всички :)

  П.П Иначе да, нета наистина е колкото да си провериш пощата и да видиш някаква документация. Почти всичко друго е орязано или ако не е, то скоростта ще те откаже да се занимаваш.

 4. В Русенския университет май няма, нали ? Има wi-fi ама ти трябва регистрация от ЦИКО-то сигурно.

  Networx сигурно имат покритие там, но техния не се брои ;)

 5. Питах двама познати за Габровския и Търновския – да видим там как е положението. Иначе интересно как е с другите университети ? Някой има ли в НБУ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *