Бургас става безжичен град

[author]Valentino Bozinovski[/author][/photo]

Ето една интересна инициатива, много похвална и заслужаваща окуражаване:

Три проекта – „Безжичен град“, „Безжичен университет“ и „Електронно планиране“ ще бъдат реализирани в Бургас, след като представители на общината обмениха опит във Великобритания и Ирландия.

Проектите са част от представените добри практики в рамките на проекта PIKE (Promoting Innovation and the Knowledge Economy), който има за цел да стимулира успешното усвояване на добри практики и обмяната на опит в областта на информационните и комуникационни технологии за регионите, които изостават във високотехнологично отношение – в случая Югоизточния регион на България. Това обяви Соня Енилова – представител от българска страна в Управителния комитет на проекта.

Проектът „Безжичен град“ е реализиран в рамките на историческата част на града Дери във Великобритания. Тази част е оградена с крепостна стена и се посещава от много туристи. На туристите се дават устройства с визия и информация. Според местните власти реализирането на проекта е увеличило посещенията на туристи в предлаганите обекти.

Електронното планиране цели да улесни административното обслужване на гражданите. По този начин работи администрацията в град Донегал – Ирландия.

Като цяло проектът PIKE включва разширен и бърз достъп до Интернет, улеснено електронно управление и електронен бизнес, изграждане и внедряване на безжични технологии, и в резултат на това, формиране на съвременно информационно общество.

От днес Община Бургас пусна нова зона за безплатен безжичен Интернет – площада и градинката пред сградата на общината. От разкриването на услугата може да се възползва всеки гражданин, който има подходящ мобилен телефон или ползва преносим компютър.

След като в началото на тази година Община Бургас откри свободен Интернет достъп за посетителите в административната сграда на ул. „Александровска“ 26, това е втората такава /WiFi – Wireless Fidelity/ зона. Достъпът все пак има и някои ограничения – забранени са свалянето на музика, филми и други обекти, защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Тази услуга е допълнение към договора за осигуряване на Интернет за нуждите на общинската администрация. Тя се предоставя за срок от 5 години, а неин доставчик е операторът „Комнет България Холдинг“ ООД.

Високотехнологичната услуга е в полза предимно на хората с динамичен бизнес, изискващ постоянна връзка, младежите, които използват предимствата на комуникацията на открито и гостите на града, за които свободния достъп до информация е особено важен.

С откриването на новото покритие се поставя начало на развитието на зони за свободен Интернет достъп в Бургас на принципа на проекта „Безжичен град“, като се предвижда тяхното активно изграждане да започне през следващата година, обясниха от общинската администрация.

Отново, супер инициатива … само да не стане пяк някоя схема по която някой познат ще вземе едни пари ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *