СЕП България: След три месеца плащането в магазин през мобилeн телефон ще е факт

СЕП България АД[author]sepbulgaria.com[/author][/photo]

Ето една отлична новина:

Операторът на платежна система, базирана върху разплащания през мобилни телефони, „СЕП България“ приключи успешно техническите тестове със системите на БНБ и изгради on-line връзка със системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS), съобщиха от компанията. С решение на УС на БНБ „СЕП България“ е включена в RINGS като нов системен оператор и ще извършва заявка за нетен сетълмент на междубанкови електронни разплащания два пъти дневно по утвърден от БНБ график.

Услугата, която ще предлага СЕП, представлява извършване на плащания през мобилния телефон – в търговски обекти, за комунални услуги или просто при преводи между физически лица. За тази цел клиентът трябва да поиска от мобилния си оператор да му бъде инсталирано специално софтуерно приложение в СИМ картата на телефона. След инсталирането в мобилния апарат се появява ново меню, което всъщност е електронният портфейл на клиента. Чрез него потребителят управлява транзакциите си.За да плати в магазин например, в търговския обект трябва да има също телефон, оборудван със софтуер за такива плащания, компютър с интернет или терминал. Тези терминали са единни, независимо с коя банка работи клиентът, и цялата система се поддържа от СЕП. Участници в този бизнес модел са банките, мобилните оператори, търговските компании и публичните институции, а потребители на услугата ще бъдат всички физически лица и бизнес организации, като се очаква реално услугата да действа след 3 месеца.

„С включването си в системата за брутен сетълмент в реално време „СЕП България“ ще може да премине в следващия етап от развитието си – интегрирането и обслужването на електронни плащания от банките, които участват в нейната система. В момента протича пилотната фаза на интеграция на банки, чиято продължителност се очаква да бъде три месеца. Участващите в таза фаза банки са СИБанк, Алианц банк България и Общинска банка. Първото тестово плащане е извършено успешно. Включване на други банки в системата се очаква да започне през първото тримесечие на следващата година, заявиха от компанията.

Компанията ще предлага на клиентите си още универсален електронен подпис за SIM карти и smart карти, както и електронен документооборот. Компанията е лицензирана от Комисията за регулиране на съобщенията като доставчик на електронен подпис.

„СЕП България“ е дъщерно дружество на първия български фонд за дялово финансиране „Адванс екуити холдинг“, а акционер и партньор е „Сирма груп“.

Да им пожелаем успех, и да очакваме да видим първите резултати.

2 мнения за “СЕП България: След три месеца плащането в магазин през мобилeн телефон ще е факт”

  1. Хм, кофти. Последните две мнения са от днес, 2008-12-20 09:53:09 и 2008-12-20 09:24:21, има и още дузина от декември, значи в момента нещата не са добре. Жалко, проектът е много добър. Пише за финансови проблеми – да не би от Карол и Адванс Екуити да се борят с „кризата“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *