Пак за „БГ Мама“…

Капитал: „Компания бебе купи bg-mamma.com“
Капитал: „Компания бебе купи bg-mamma.com“

Днес в Капитал отново пишат за сделката за Bg-Mamma.com:

Новосъздадената компания Net Entertainment Group (NEG) закупи мажоритарния дял в портала bg-mamma.com от неговия създател Марина Кузманова. Подробности по сделката няма, но според източници от интернет сектора сумата, платена за него, е около 700 хил. лв. За сравнение миналата година по неофициална информация „Нет Инфо.БГ“ купи vbox7.com за около 900 хил. лв. Собственици на Net Entertainment Group са 18-годишният управител Иван Николов и Ивалина Евлогиева. В портфолиото на компанията NEG, регистрирана на 15 октомври тази година, влиза още dtrailer.com – популярен сайт с филмови трейлъри, създаден от Николов.

Има много неща, които са интересни сами по себе си като факти, без да се опитваме да навързваме вагончетата (или поне само малко). Май най-много на очите на публиката се набива младата възраст на Иван Николов. Аз не виждам нищо лошо в това, и коментари като тези под материала от сорта на „18 годишния пикльо“ и т.н. са излишни. Сигурно всички знаем за успешни бизнес начинания от млади мъже и жени, така че хайде без такива.

Друго интересно е сумата (ако е вярна). Няма да се опитвам да смятам колко струва bg-mamma.com или vbox7.com, едва ли може да се сравняват. Обаче … обаче ако например Нетинфо бяха купили сайта, нямаше да има толково съмнително вдигнати вежди, отколко когато млада компания (ама съвсем млада –  с един сайт в портфолиото си по техните думи) прави такава голяма инвестиция. Всички очакват, че „големите“ в БГ интернета ще имат ресурса да направят нещо такова, но млада компания да направи сделка с такава голяма сума … Аз дори не виждам как другия сайт от портфолиото, dtrailer.com, въпреки популярноста си, може да генерира приходи: не виждам платени услуги, нито реклами … само няколко линка във долната част на сайта ;) (Поправка: има реклами от easytrader.bg, които за аз не виждам заради малката подробност, че в hosts фала ми easytrader.bg сочи към 127.0.0.1) Ако капитала за тази сделка не е на компанията, тогава тези които им осигуряват финансовото рамо наистина имат доверие в NEG  и в това, което NEG смята да направи с прясно купения портал. Мласата компания (не тази конкретно, ами по принцип) има друг недостатък – че, не сме видели как се справят. Явно година и половина съществуване на dtrailer.com са достатъчно да убедят тези с „финансовото рамо“ в способностите на компанията, и в това, че може да се „осребри“ потенциала на bg-mamma.com, така че да се върне голямата инвестиция в проекта. Можe би тук има и песимизъм относно възраста на г-н Николов, но пък в ИКТ средите възраста не е иднозначна с опита, защотото нещата се променят страшно бързо, и определено има младежи достатъчно в час ;)

Докато сме на тема сумата: много шарени коментари, че парите за сайта били на „мама“, били „червени пари“, „изпрани пари“ и т.н. Каквито и да са, сделката е факт, и какъвто и да е произхода им, парите едва ли са похарчени с идеята да се пропилеят, нали така ;) Абстрактно погледнато, фирмата има инвеститори, които са убедени във възможностите на bg-mamma.com и на NEG, и са осигури необходимата подкрепа. Знам, че много от вас биха искали подобно подкрепа, и от на такава млада възраст, но това е друга бира ;) Да не започвам пак темата, че хората които не са живели на широко, много по-трудно поемат рискове и т.н., и т.н. Нали казах, съвсем друга бира ;)

Сега, следващото интересно нещо от написаното в Капитал:

Общността на bg-mamma.com е силна и неколкократно е привличала интереса на големите компании в интернет – „Нет Инфо.БГ“, „Икономедиа“ (издател на „Капитал“), „Инвестор.БГ“ и т.н., но едва сега се продава.

Как да го разбираме това ? Аз както го разбирам, излиза, че „големите в БГ интернета“ са се опитвали да купят bg-mamma.com, обаче не им се е отворил парашута. Ето какво е написано още:

Марина Кузманова избира младата фирма за купувач, тъй като е получила уверение, че съдържанието и редакционната политика на bg-mamma.com ще бъдат запазени. Тя ще продължи да управлява сайта, а стратегическите решения ще се взимат заедно с новите собственици. „[Сайтът] няма да се комерсиализира повече, отколкото е в момента“, уверява Кузманова. Net Entertainment Group ще инвестира в нови услуги, които са с по-голям приоритет от рекламните приходи.

Няма ли да е любопитно да разберем какви са били предложенията на „големите“ (ако сам разбрал написаното по-горе правилно), защото ми е интересно къде са си разминали с продавача: дали са предложили по-малка сума, дали са искали повече контрол, повече „реклами и комерсиализация“ , и т.н. Всички от големите играчи ли купиха по някой сайт: Нетинфо – bgreporter.com, vbox7.com и парченце от svejo.net,  Инвестор.бг – teenproblem.net, Уеб Медия Груп – gladen.bg, Неоген – dalavera.net … и т.н. Всъщност май само Икономедия не са пазарували, или аз изпускам нещо.

Ето два коментара, отново от материала на Капитал:

Покупката на bg-mamma.com показва, че истината в българския интернет е в консолидацията, смята Иван Иванов, изп. директор на агенцията за интерактивен маркетинг Zed digital Cybermark. Един солов играч не може да се издържа дълго време сам – той има нужда от професионално изграден отдел по продажбите и маркетингов екип, смята Иванов. До момента рекламата на bg-mamma.com се продаваше от интернет групата „Нет Инфо.БГ“.

Венцислав Костов, мениджър на мрежата за онлайн реклама httpool, обаче е резервиран към перспективите пред сайта. Той коментира, че сайтовете общности като bg-mamma.com трудно изкарват пари на своите собственици. Основната причина според него е, че тези портали привличат малко, но пък изключително активни и лоялни посетители. Те не идват на сайта, за да гледат реклама, а за да четат потребителски мнения за специфични стоки и услуги.

Сега малко нахвърлени WHOIS детайли, които открих докато търсих повече информация за този пост. Домейнът dtrailer.com e регистиран на името на Иван Николов, но под компания стои Site.bg, който като сайт или компания до момента не се е появявал в материялите за NEG и портфолиото им. Между другото, електронната поща за контаки от WHOIS регистрацията на dtrailer.com е от изтекъл домейн ;) Сега някой да не вземе да купи домейна под носа на момчето ;)

Абе, всеки го е правил (да забрави да си поднови някой от домейните)
Абе, всеки го е правил (да забрави да си поднови някой от домейните)

Сега, обратно на Site.bg – сайта изглежда ОК. Малко избора на цветове напомня на Facebook, малко ламерски нямат начин за контакт освен форма за писма, обаче недостатъци винаги може да се намерят.

[author]mordeth.site.bg[/author][/photo]

Има много домейни регстрирани на името на г-н Иван Николов, и всичките които аз открих, са все подписани със Site.bg Ltd. като организация – ето и WHOIS информацията: dtrailer.com (и всичките от фамилията: dtrailer.org, dtrailer.info, dtrailer.biz, dtrailer.net), site.bg, ma3x.orgbulmonte.org. Освен това и двата сайта – dtrailer.com и site.bg – са зdд едно и също IP – 87.120.200.19. Намерих още два домейна, които са с други данни на регистрацията, но които сочат към dtrailer.com: dmg.bg и avtorentacar.biz.

Ако пък искате повече информация за г-н Иван Николов (Иван Евгениев Николов, отново – ако не греша), може да го намерите тук (ако съм познал, че си е харесал mordeth за подвизаване в интернет):

11 мнения за “Пак за „БГ Мама“…”

 1. В предната новина един от коментарите беше – нека да изчакаме ден, два и тогава ще разберем че има богат баща, майка, леля, чичо и т.н.

  Сега след като прочетох това – нещата си станаха ясни. Ама все пак 1М за БГМАМА малко в научната фантастика.

 2. Е, почти един милион, но по непотвърдени данни ;) На мен все още ми е мъгла как точно ще си върнат инвестицията, ама аз нали съм стереотипен средностатистически инженер, може да не разбирам ;) Все пак, една супер груба сметка: Явор Колев или някой друг беше казал, че Замунда или Арена изкарват средно по 10к на месец (от реклами сигурно); ако приемем, че и БгМама има същия потенциал, то тогава тези от NEG ще са на печалба след 70 месеца ;) Това са почти 6 години – при това това с приходите от 10к ми се струма супер оптимистична прогноза.

  От друга страна, евала на Марина Кузманова – тя наистина заслужава поздравления за добрата сделка ;)

 3. Ако помня добре този мордер – иван е от софия и преди време имаше някакви слухове, че бил дал определена сума пари за irc сървъра irc.site.bg (линкнат към (ка)унибг) и се изевяваше като админ там :)

  /me си спомня за ирц интригите/сплетните през далечната 2004/5/6 :)

 4. Хаха, всички май са минали през irc период, а ;) И май сплетни/конфликти/интриги има винаги в irc ;)

 5. 10к приходи на месец не са 10к печалба на месец. А заплати, издръжка на сървъра, данък печалба? Сложете един админ/модератор на половин работен ден, при 500 лв. брутна заплата (или ок. 400 лв чисто, т.е. не много пари). Само това са 7-8к годишно (не ми се смята колко точно с осигуровките, но там някъде). А мениджмънта от какво ще се издържа? (Те имат само два портала засега, от какво друго ако не от тях?)

  В същото време 700к, сложени на депозит в банката, носят в момента 50-60к годишно без човек да си мръдне пръста! Кога тоя сайт ще изкара повече, та да оправдае разходите на време и нерви, освен парите?

  Луда работа. Само човек, който не е изкарвал такива пари по нормален начин, може да ги похарчи така.

 6. Точно издръжката на BG-Mamma едва ли е чак толкова скъпа, после сайта вече си работи 8 години, и всякакви такива неща като администране и поддръжка вече сигурно са механизъм, смазан до съвършенство ;) Виж арена и замунда сигурно хвърлят повече пари за хардуеър и поддръжка, но те са друга бира.

  Както и да е, сметката ми от коментара по-горе е наистина груба, само за набързо очертаване на мащабите. Сам по себе си сайта може би наиста тдрудно да може да върне инвестицията, но може би ще е различно ако се разглежда в контекста на полтофолиото от сайтове, които NEG ще правят. Ще видим какво ще стане ;)

 7. Издръжката досега не е била толкова скъпа, защото никой не го е разглеждал като бизнес. Човек и по 16 часа на ден да отделя за нещо, ако го смята за хоби, брои разхода си за нула. Но един бизнес сайт с 10,000 нови мнения на ден не може да се остави на самотек, нито да се очаква бившия му собственик да продължава да го поддържа безплатно. Това изисква персонал даже на пълен работен ден, не на половин.

 8. Очаквам че при първия сблъсък на потребителите с новото ръководство и те ще се разбягат в нов форум хостван и в домашни условия…

 9. Ами не знам, нямам някакви преки наплюдения от БГ-Мамма, но си мисля, че потребителите на форума са по-лоялни и дори да има някакви търкания първоначално, едва ли ще се рязбягат (освен ако не направят форума платен, хахаха). После, нали не е само форум, има и сайт и т.н. – там сигурно също ще правят някакви размествания и подобрения… Абе, ще видим ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *