Квалифицираната работна ръка в Русе

Чета нещата от сайта на Дневник редовно, защото ми харесва малко по-зрелия начин на списване на новините и статиите (и защото заедно с Investor.bg и Money.bg правят прегледи на печата, които са ми интересни). Супер културно (да се чете „по супер културен wen 2.0 начин“) новините пристигат по RSS, и ако нещо ми хареса отивам да го чета (стига да е базплатно, разбира се). Спестява се много време от безцелно разглеждане на сайта, и вече много други сайтове предлагат същото. Така и не съм разбрал че рубриката „За Кмета“ са я „метаморфозирали“ на „Региони„. Ето нещо, което видях в новия вариант:

Квалифицираната работна ръка в Русе

От последните инвестиции в Русе изглежда, че пазарът на труда в града ни ще бъде изцяло доминиран от търговията на дребно (в моловете) и работата на поточна линия (във фабриките), тоест, работа която не изисква висока професионална квалификация…

http://regioni.dnevnik.bg/show.php?ite…br=998

Прочетете и коментарите. Наистина е интересно, особенно за мен, защото потвърждава мнението ми за качеството и количеството на квалифицираната IT работна ръка в Русе. То не бяха някакви надувки с две недели стаж, или някакви арогантни фрийлансери (на български най-добре май като „занаятчия“ се превежда, а ?) които направили 10 проекта с положителен рейтинг и са готови да скочат в дълбокото на частния сектор .. то не бяха академични балони с болно самочуствие, мислещи се че MIT е задочен факултет на Русенския университет… Абе, нямам думи. Най-глупаво се чуствам, когато за пореден път водим същия разговор със шефа, който започва с „Ами как така не можете да намерите нови хора, нали в града ви има технически университет с компътрни специализации ??„. Едва ли е така само с IT сектора де, сигурен съм че и висококвалифицираните кадри в другите технически (и не само) области са същите боклуци като материала излязал от компютърните факултети. Така че не търсете проблема в бизнеса, търсете го в некачественото, късогледо и остаряло образование.

3 мнения за “Квалифицираната работна ръка в Русе”

  1. Значи да кажа нещо : има един национален български спорт – „Оплакваме се навсякаде! За всичко!@“ му викам аз. Та като гледам и ти го практикуваш :) – няма лошо, ма така се фиксираш на лошите неща само, хехе. Пояснявам – вместо да мрънкаш за лошото обучение – направи нещо :). Можеш да почнеш с разговор с шефа че: „Да ще вземем идиот номер едно от списъка с кандидатите, нооо му трябват курсове и обучение по бля-бля-бля(с каквото работите там – трактори, багери или ПХП 5). И говорейки си за обучение и аз искам да ида на …..(не на майна си де) на някой курс.“(хехе)
    И това ти решава според мен по голямата част от проблемите. И дължа да споделя още че Русе няма нищо общо с това, нито бг образованието ми си е до Шефа и какво иска да постигне и до Умен подчинен, които знае как да … насочва Шефа :) за Верните решения :):)
    Аре, лека и доходна и от мен :)

  2. Коментирането (ака „оплакването“) е пак алтернатива пред това да се правим, че няма проблем. Харесва ми обаче положителния поглед над нещата. Идеята ние сами да се обучавама кадрите също е обсъждана, на за момента изглежда неприложима заради пресиращите крайни срокове които имаме. Ако отделяме време да тренираме хората това в краткосрочен план ще похаби още повече време и енергия – дори и ако сме сигурни, че хората в които „инвестираме“ времето си са качествени, а не поредните скатавки с болно самочуствие. За финал – каква е ползата от университета, ако ние трябва да си учим кадрите на всичко ? Пак повтарям, проблема е в инертното и късогледо образование – аз съм бил там и знам за какво говоря :) Вярно, че беше отдавна, но сега май нещатата са станали по-зле – защото преди имаше много ентусиасти, които искаха да работят, а нямаше какво, а сега има много добре платена работа (сравнително добре платена), а няма кой да я върши.

  3. @Geo: абе, чак сега виждам, че си някаква анонимка… не се излагай бе момче (или момиче), поучаваш ме за „националноя спорт оплакване“, а аз сега да почна ли с поучителната лекция за анонимноста в нета, и колко хубаво на някои хора да се правят на много умни и мъдри и да дават съвети под маската на някоя измислена персона… ама да не почвам пак, а :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *