Николай Василев: „Българската администрация не може да работи без продуктите на Майкрософт и това ще продължи“

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай „Капитан Транслителация“ Василев
Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай „Капитан Транслителация“ Василев

Министър Николай Василев (известен заради другите си простотии като „„) е или изключително ограничен, или изключителен лицемер. Ето какво прочетох преди малко:

Община на бъдещето показаха Майкрософт и МДААР

Платформа за изграждане и предоставяне на услуги на гражданите ще бъде внедрена като пилотен проект в общините Костинброд и Каварна до средата на месец май 2009 г. Възможностите на системата бяха демонстрирани днес на пресконференция в София. Проектът се реализира чрез публично-частното партньорство между МДААР, от една страна, и Майкрософт, ЦАПК “Прогрес” и Парафлоу Комюникейшънс, от друга… Министър Николай Василев подчерта изключителната роля на Майкрософт за осъществяване на проекта, като каза, че “българската администрация не може да работи без продуктите на Майкрософт и това ще продължи.”

Потъмнената част (не заглавието) е от мен. Сега, колко от вас са убедени в казаното от министъра ? Както вече писах горе, този или е много тъп или е много нагъл. Каквото и да са направили в този пишман проект, аз съм 100% сигурен че същотото може да се постигне и с други решения. А това, че администрацията не може без Майкрософт е неописуема и много грозна лъжа. От кога МДААР е крепостен селянин на Майкрософт ?  Какви толкова специализирани решения ползват, че само Майкрософт предлага единствената алтернатива ? Шибана мръсна глупост.

Благодаря на Тошо за линка.

17 мнения за “Николай Василев: „Българската администрация не може да работи без продуктите на Майкрософт и това ще продължи“”

 1. Според мен това е доста крайно. Може би наистина не може, но на този етап. При добра воля всичко е възможно. Освен това трябва да се има предвид, че това е цялостна система, която излиза извън границите на Р. България и когато другата страна очаква .docx то трябва да получи именно този формат, а не .odt

 2. Съгласен съм, че е анус ;-)

  Иначе той така изучава вражеските сили с тоя макбуук еър, дето се врътка между пръстите му ;-) Всичко както знаеш е илюзия, и това което виждаме е с инсталиран MS Windows Glista Ултимате.

 3. Естествено, че не може без Майкрософт. По-лесно е да вземеш горница на многото пари, платени на MS, отколкото да излъжеш за платени милиони за open-source.

 4. Пълно е с новини за администрации, които намалят разходите си като „преминават“ на отворени решения – парламентът в Франция, общини в Япония (или обратното), в Холандия и къде ли още не, ние обаче разбираш ли, свърх-моделни ли сме, какви сме, не може да се оправим с нищо друго освен върховите технологии на Майкрософт. Ами егати шибаната глупост! Писал съм е преди за това – специлиазирания софтуеър може да се напреви уеб-базиран, за да е независим от платформите, а в общините и администрацията по принцип може да се работи с операционни системи с отворен код, които са пак толкова кадърни колкото и продуктите на Майкрософт, само че са и безплатни ;)

 5. btw, url-а ми хареса :)

  Знаете какво ми е мнението за open source-а и т.н., но напоследък все повече се замислям дали въобще има човек или група хора в България, които са способни да направят подобна миграция към Линукс за ДА.
  Защото каквито и да са MS, то поне на външен вид го докарват – голяма комапания, много хора, стабилна поддръжка и т.н. (това естествено само на външен вид).
  В България не мисля, че има достатъчно голяма и сериозна компания, която да иска да се занимава точно с това. Или пък може би някой очаква държавата да прояви инициатива, да наеме достатъчно хора и сама да направи миграцията ?

  Надявам се да не съм прав и наистина да се промени нещо, но засега не мисля, че има такива изгледи.

 6. Напълно съм съгласен с мнението на gotha. Досега много се плюе, но никой не е предложил реална алтернатира. Не компромис! Алтерантива, за да може да се дискутира и когато имаме такова нещо определено ще има шум, защо се дават милионите, като има и другият продукт. Сега световната комспирация как тези милиони ще подпомогнат нашата ИТ сфера … :) И за да не се заяждате излишно, аз скъсах с MS преди години, но все повече се убеждавам, че са силни!

 7. Убеден съм, че ако държавната администрация прояви желание за такава миграция ще се появят и екипите за осъществяването им. После, вижте какво е казал: “Българската администрация не може да работи без продуктите на Майкрософт и това ще продължи”. Продуктите. Може да имате други наблюдения, но в администрацията не се ползва нищо толкова специфично, което да няма алтернатива: браузър, текстообработка и електронни таблици. Допълнително, това е по-евтиното решение – ще се спестят пари от лицензите (пари за поддръжка ще има така или иначе), което поне за мен има значение.

 8. Някой обявявал ли е конкурс за отворена система за държавната администрация? Никой не е! Така, че да се твърди на изуст, че в България няма кой да ИНТЕГРИРА готови отворени решения е пълна глупост. Какво искате да кажете, че в бг само М$ продукти могат да се интегрират ли?! Съвсем ясно е написано, че става въпрос за много М$ боклуци скърпени един с друг!!! Просто ония си правят ПР и това е поредната дипломна работа на някой…
  По същата логика Пинокио може да си куткудяка, че държавата без SAP не може (ако му бяха платили те).

 9. За текстообработката без съмнение има и аналози, при това с чудесна съвместимост. Дори новите формати на Office се отварят от най-новия OpenOffice, а стандартните формати отпреди се отварят от цял куп други shareware програмки, ако не ви се занимава с това да си качвате мастодонта OoO. В краен случай винаги има и RTF, който се отваря от всичко навсякъде.

  Друг е въпросът с електронните таблици. Там, за съжаление, Excel се е превърнал практически в стандарт, а OoO май е единственият алтернативен вариант. Но въпросът не е в самия софтуер, а в това, че лелките от администрацията не искат да се учат на друго. Тях и Win им идва в повече…

 10. Имаше преди 7-8 години такава една дискусия в Германия май. И стигнаха до извода – да, с Уиндоус първоначалните разходи са по-големи, но после със всичките консултантски, обучаващи, съпортващи и т.н. услуги се изравняват нещата. Е, от тогава Линукс и приложенията под него извървяха бая път. Примерно офис приложенията са почти идентични, както е написал и някой по-горе.
  Всичките му там ЛДАПта, уин домейни и т.н. също са compatible, more or less.

  Според мен тук има два момента:
  1) лелките от администрацията не искат да се учат на друго – безспорен и доста тъжен факт (администрацията е съставена главно от точно такива лелки, всеки които е работил в ИТ в тая област знае за кво иде реч)
  2) някой прави здрави далавери с тея лицензи… Мисля че Вени Марковски беше писал доста подробно по тая тема в блога си – в началото бях скептичен, но като видях фактите (фактури, цени и т.н.), хммм…

 11. @joe, аз заради това казах че Капитан Транслитерация е или тъп, или нагъл – щом е така, да си го каже: „Ползваме продуктите на Microsoft за да може все пак да правят нещо полу-грамотните лелки, и за да капне някой лов от далаверата с лицензите“ ;) Иначе за лицензите миналата година беше голяма боза – хайде като ще е Windows, то защо на тези кожодерски цени … ами защото не можели да се договарят директно с Майкрософт, ами трябвало през посредник! Ама аджеба 2006 Овчаров като подписва договора за газта не го ли подписа директно с Газпром, а не с някой от доставчиците в България ? Шибана мръсна лицемерна глупост. Юпито си мисли, че тук ядем бананите с кората…

 12. а-а-айде пак – флейм война…

  Пича не е излъгал – българската администрация НЕ може да работи без продуктите на Microsoft, а голям от нея процент НЕ може да работи и СЪС тях :)…

  gotha е прав – в момента няма фирма, която да предложи алтернатива със същата сигурност, устойчивост, функционалност и ниски изисквания за оперативен ресурс…

  Забележете, не казвам, че не може да се постигне същото решение върху отворени технологии, а че в момента няма кой да даде такова решение за администрацията, тук. А дали е имало конкурс – не помня, но ако разсъждавам логично – едва ли доставчика на лицензите се е пръкнал ей така, следователно е имало конкурс…

  Абе Калояне – Франция мигрираха към линукси и до колкото си спомням малко след това се върнах към джамеца… Помня го, щото беше голяма смешка с линукс обществото… А Япония, цитиам само „се оглежда“ за алтернативите, които отворения код дава….

  Където се иска корпоративна политика не можеш да замесиш отворен код – все едно да правиш шоколад с оцет… Това е моята позиция…

 13. Ех тази българска администрация, тези лелки … колко пари се наливат за повишаване на квалификацията им по програми и проекти, и т.н. ;)

  После каква корпоративна политика в държавната администрация ;)

  И за финал, повтарям – този е или тъп, или лицемерен. Това е все едно Овчаров да каже, че българската енергетика може да ползва само руски ядрени технологии, и не я интересуват никакви други алтернативни енергийни източници … а като се замисля, може и да го е казал ;)

 14. Има фирми – наричат се Novel, RedHat и разбира се IBM. Извинявайте ама удобството пощата ти да не е заключена в някакъв скрит формат както е в Exchange е безценно. Мине ли се на отворени платформи прехвърлянето от една в друга е песен.

 15. Пълни глупости. Не харесвам Николай Василев и не защитавам него, но уви всеки който се опитва да ми твърди, че може успешно да се внедри цялостна отворена система (безплатно), да се пренапишат всичките системни софтуери които използват министерствата, да се обучат кадрите как да работят на друго освен на MS системи, да се осигури подръжка и всичко това да излене по – евтино от колкото продуктите на Майкрософт… много, ама много е сбъркал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *