Електронното гласуване и гласуване по интернет

Все по-малко свободно време имам и все по-рядко пиша – а за новия дизайн на блога съмвсем нямам време. Сега обаче има тази интересна тема за електронното гласуване и гласуването по интернет, която наистина заслужава повече внимание. На мене ми отне една седмица докато намеря време да пиша за това, но за една седмица темата едва ли е по-малко актуална. Не знам колко сте запознати с тематиката, аз признавам че имам много повърхности наблюдения върху гласуването с машини за гласуване и за гласуване по интернет. Свежият поглед и новия фокус върху тази тема беше повдигнато от гостуването на проф. Михаил Константинов и Димитър Аврамов в „Булевард България“ на Иван Бедров.

Get the Flash Player to see this content.

За коментар бе поканен и Боян Юруков, който изрази своето мнение, което до голяма степен съвпада с моят поглед върху нещата. Хората от ИТ сферата (като мен) може би веднага разбраха аргументите на Боян, но за съжаление не всички са настроени така – дори някой „вътре в нещата“optical communication като Димитър Аврамов (ако се чудите каква е връзката, той е собственик на една от известните хостинг компании в България). На следващия ден Боян се аргументира с много повече детайли:

Електронното гласуване – добро лекарство в лош момент
Вчера отново се включих по телефона в “Булевард България” по Re:TV. Този път темата беше “електронно гласуване”, а гости в студиото бяха проф. Михаил Константинов и Димитър Аврамов. Тъй като мнението учуди тях, както и някои от зрителите (поне съдейки по писмата, които получих след предаването), мисля, че ще е коректно да доразвия позицията си по въпроса.
За мен електронното гласуване има три аспекта, като всеки от тях е еднакво важен: технологиите, прилагането им и доверието на народа.

Прочетете и коментарите след написаното от Боян. Знам, че коментарите са много (в момента са повече от 80), но пък се дискутират много различни гледни точки и факти отностно гласуването в чужбина, електронното гласуване и гласуването по интернет. Една от интересните идеи е да се използват университети като „изпитателни полигони“ за електронното гласуване и гласуването по интернет – така или иначе всяка година се гласува студентски съвет, а може би и други неща, а защо не и някой „вътрешно-академичен“ референдум (или поне проучване); всичко това прави университети може би идеалната среда по мащаб за контролиран експеримент. Както знаете, аз съм отявлено критичен относно университетите в България, особенно Русенския университет (особено знаете кой факултет и коя катедра), но пък идеята ми се струва много добра, и заради това нека да дадем шанса на някой от „висшите институти“ да ме обори ;) Също така важен момент е, че застъпниците на електронното гласуване и гласуването по интернет не искат отмяната на старомодното, аналогово гласуване – целта е да се ползват двете паралелно! Освен милион и половината българи в чужбина (по думите на проф. Константинов), това ще е много полезно за всички хора в неравностойно положение, за които отиването до урните е като преместването на планина! Друг интересен коментар провокиран от предаването на „Булевард България“ на 18 февруари е този на Константин Павлов – Комитата. Той отново е човек от с много добър поглед върху техническата страна на проблема, и аз отново виждам същите акценти като при написаното от Боян:

Гласуване по Интернет — Късно е, либе, за китка
БСП, с подкрепата на европейските си партньори, (гласове в европарламента са това, не е шега работа) очевидно е пуснала пердето и смята да направи изборното лято по възможно най-безочливия начин. Щом може, защо не, си казват другарите.
Парламентарните избори, най-вероятно, ще са през юли, защото тогава е най-изгодно за другарите. Не им завиждам на избирателните комисии и на застъпниците в неклиматизираните училищни стаи с южно изложение. Въпреки максималната мобилизация на демократичните, професионално активните и отворените към света, тогава е сезонът на отпуските и децата са във ваканция и изборите ще изискват големи жертви. Аз самият пропуснах първите евроизбори, защото бях на отрано резервирана екскурзия в Чехия тогава. Ако не можеш да докараш избирателя до урната, то поне докарай гласа му. Късно, късно се сети опозицията за дистанционното и електронното гласуване. Преди няколко дни разговарях с общински съветници и районни кметове от опозицията по въпросите на електронното гласуване, а преди малко, в RETV по БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ гледах Митко Аврамов и проф. Михаил Константинов да говорят по темата. По телефона се включи и Боян Юруков от Германия.

Аз като цяло съм хипер-песимистичен, и не очаквам никакво развитие (в близко бъдеще) отвъд обсъждането на проблема. Ако има как аз да помогна, съм насреща, на за съжаление нещата не се изнасят на мускули от ентусиасти, ами трябва да с еплува в бюрократичното блато на администрацията и т.н. Това което зависи от нас е да правим интернет по-популярен и по-достъпен, и така един ден електронното гласуване и гласуването по интернет ще се върне отново на дневен ред като част от нестествено естествения прогрес ;)

4 мнения за “Електронното гласуване и гласуване по интернет”

  1. Мисля, че доста ще почакаме докато стане факт електронното гласуване.

  2. Електронно гласуване няма да има. Ако го направят ще е вариант на електронно фалшифициране на вота. В САЩ имат сериозни проблеми с истинността на резултатие и надеждността на ситемите, а какво остава за тук. В този момент ми се струва, че фалшификации ще стават по-трудно по „аналоговия“ начин. При електронния трабва да има някаква „следа“ която да доказва истинноста на резултатите.

  3. Ами за електронното гласуване в университетите може да се поинтерисувате за резултатите от прилагането му в ТУ-София. Там от няколко години се прилага за анкетиране на студентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *