Още по-накратко за през април

Пробна снимка от новия фотоапарат на нашите ;)
Пробна снимка от новия фотоапарат на нашите ;)

Ето, че както през март, така и през април нямах свободно време да пиша в блога, но все пак, за да имитирам някаква активност отново се разписвам в края на месеца. Успях да вляза вече в някакъв режим, но там отново няма много място за блогове и проекти. Малката ми дейност онлайн остава в „кибер-залъгалките“ Facebook и Twitter, които сигурно също ще откажа в близко бъдеще – или поне ще филтрирам голяма част от излишния шум. Продължавам да си влача проектите, няма нито нова версия на блога, нито нова версия на архива на Ре:ТВ, нито пък ми остава много време за последната ми идея – да спретна нещо като микро интернет кампания… да видим дали ще мога да свърша нещо сега по многото празници. Този месец не съм правил и „добри дела“, демек да помагам на проектите с отворен код и общността около WordPress. Единственото с което мога да се похваля, е че пуснах wp-cyr-cho, плъгин (разширение, приставка) за автоматична транслитерация от кирилица на латиница. Това беше отдавна готово, но след една тема във форума на TBL се сетих да го пусна публично, и да го кача в хранилището на WordPress.org (за да е по-лесно достъпен). Трябва да пусна и един пост за него да обясня как се ползва, но има време ;) Осмелявам си да вярвам, че работата с плъгина е лесна, защото до сега чух за 5-6 места на които се използва, и оплаквания няма. Има малки технически проблеми, но стига да намеря време е ще се опитам да ги изчистя – Гюро/Георги, не съм те забравил ;)

Да не забравя, бях и на P2P конференцията в Търново! Успях да остана само за първия ден, но и за това малко време успях да се запозная с много хора на живо ;) Започвам с Веселин, защото него го познавам най-отдавна онлайн – това е неуморното перпетуум мобиле зад ТБЛ. Запознах се и с Огнян Младенов, Петър Стойков и Мартин Линков, с Ива  Иванова и Мария Ненова (които на живо са също толкова очарователни, колкото и онлайн), за кратко се видях и с Николай Кискинов, Иван Пидов, Бранимир Бонев, Константин Павлов, Станислав Божков, запознах се благодарение на Стилиян с Пламен и Николай. Няма да разказвам в подробности, ако ви е интересно преровете интернета и ще намерите много снимки и впечетления от двудневното събитие. Само ще маркирам набързо четири момента:

  • първо, организацията беше супер, и Богомил наистина се превръща в машина за конференции (а и не само той, но и всички които са участвали и помагали в организирането на събитието)
  • второ, лекцията на Стефан Кънев за Ruby On Rails беше супер, този човек сигурно може да направи презентация и на телефонен указател и пак ще изглежда интересно ;)
  • трето, бях на лекция на Дерик Ретанс ;) Ако не знаете това кой е, и сте PHP уеб разработчик сте наказани – марш в ъгъла с лице към стената и с вдигнати ръце!
  • и последно, малко да помърморя… ако публиката на уеб потока е представителна изваска за българските PHP програмисти, то тогава сме егати и посредствените малоумници! От повече от 100 човека в залата поне 20 вдигнаха ръка, че са „проджект мениджъри“ (ех, че сме много и сме важни), обаче като ги питаха дали са чували за неща като test-driven development, phpUnit (или SimpleTest), xdebug и т.н. ръка вдигнаха 6-7 човека… WTF?! Вие уеб от каменната ера ли правите бе? Това е егати майтапа, все едно залата е пълна с индийски фрийлансери, които не знаят нищо друго отвъд това да лепят стрингове и да правят дълги, грозни, и невъзможни за поддръжка скриптове… Да се стягате, ей! Вече не сме 2000 година (въпреки, че ако гледате някои видеокастове с уроци за PHP ще си останете с друго впечетление), нещата се развиват, няма нужда да копаете дупки с дървени лопати… Ако аз правя интервю за работа във въпросите непременно ще има неща като „Кой е бащата на PHP“, „Знаете ли кой е Себастиян Бъргман“, „Кой е автора на xdebug“ и въобще – каквато и да е информация от света на РНР, MySQL, и уеб технологиите като цяло –  като събития, конференции, core-developeper-и, проекти, книги, автори на книги и т.н. Например знаете ли кой е Тери Чей ? Пол М. Джоунс ? Джон Ресиг ? А Александър Керемидарски ? ;)

Отново оставям с обещанието за скорошно включване, работа по проектите, коментари по новини от бълкарския ИКТ сектор (което не съм правил отдавна, а новини – колкото искаш), или каквито и да е персонално-тривиално-банални новини от лично естество.

Александър Керемидарски (a.k.a. Salle)
Александър Керемидарски (a.k.a. Salle)

4 мнения за “Още по-накратко за през април”

  1. По-скоро съм брутален реалист ;) Все едно на конференция за високите технологии в комуникациите да се говори за broadband, а публиката да разбира само от аналагови телефонни централи :P Евала на организаторите и лекторите, обаче публиката определено не е дорасла още за претенциите които има.

  2. „…обаче публиката определено не е дорасла още за претенциите които има…“, което си е хронична блест на българския бизнес… нещо като мана по фирмите от средна класа! И мен много ме дразни, това, за което мърмориш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *