Накратко преди края на май…

Тази година май така ще върви, по един пост на месец. Не че нямам желание или неща за които да пиша, обаче няма време. А и Facebook и Twitter са по-удобни – нищо, че не ми се отдават „кратките форми“, пак вършат работа.

Да вървим по схемата от предните два поста. Първо снимка няма да слагам, защото нямам, а и не искам да се снимам защото приличам на вампир ;) Въпреки че бях пет дена отпуска (плюс един, котйто днес отработвам) пак не можах да си почина. Отново влача много проекти от преди, които за щастие са все в графата „хоби и свободно време“, и не е голям проблем че още един месец няма развитие по тях. Трябва да започвам да отсявам някои, или поне да го подредя по-добре: по-важните сега, по-малоумните – после ;) Струва ми се, че пак няма да имам време за новата версия на блога (и ще продължите да се радвате на сегашната скалъпена версия), и усещам как в края на юни ще стане една година от както го почнах. Какво пък, хубавите неща не стават бързо ;) Да е живот и здраве, през Септември ще има още едно потвърждение на тази поговорка. Може би е най-вероятно да отделя време за неофициалния архив на Ре:ТВ, защото покрай изборите има все повече и повече интересни неща, и все повече хора ме питат как може да се вграждат видеотата в сайтове и блогове, а аз нямам отговор ;) Скоро и този проект ще стане на една година, и наистина заради кръглата годишнина може да се напъна да си събера свободното време и да направя някое подобрение.

Интернет инициатива за насърчаване гласуването на предстоящите парламентарни избори и избори за европейски парламент „Аз Гласувам!“
Интернет инициатива за насърчаване гласуването на предстоящите парламентарни избори и избори за европейски парламент „Аз Гласувам!“

Така, сега за „добрите дела“ – ами този месец това е „Аз Гласувам!“. Идеята за проекта се роди в средата на април, или по-скоро тогава реших да си напъна акъла и да видя какво мога да направя за да популяризирам гласуването на предстоящите избори. Най-баналното е да се направи сайт, само че само с програмиране и дизайн не става, трябват и текстове, и трябват и авторитети зад текстовете, така че наистина да имат тежест ;) Така се роди идеята за „въртележката“, която е малък DHTML панел, който се зарежда на всеки блог, където е поставен и представя събраните послания от проекта.

Въртележката на „Аз Гласувам!“
Въртележката на „Аз Гласувам!“

За този месец и половина работа върху „Аз Гласувам!“ се оказа, че дизайът е по-голямото ми предизвикателство, и че работата с WordPress и JS/DHTML е просто супер малка в сравнение с напъните ми да направя външния вид на сайта. Не стига че съм супер ръждясъл, ами и исках да направя проекта в партийно неангажирани цветове ;) Резултатът всички може да го видите, аз съм горе-долу доволен от него, само дано този сиво-бял ансамбъл не дразни много от посетителите на сайта. Също така, за да не разводнявам блога на проекта, ето тук ще изразя благодарността си към:

 • жена ми – знам, че е банално, но все пак ме изтърпя докато работих върху проекта, а и ми помогна с текстовете на сайта
 • Михаил – за помощта при работата с дизайна на сайта, както и с идеята за домейна
 • Мартин – за насърчаването и за помощта пре търсене на име на проекта
 • Иван Стамболов – за помощта при работата с текста на първа страница
 • Веселин Николов, Елена Маркова, Кремена Стайкова, Тодор Райков и Георги Първанов – за идеите за текстове на първа страница
 • Марти „Елфа“ – за насърчаването
 • Мария Ненова – за насърчаването, покрепата на проекта и за поканата за „България е наша“

От старта на проекта преди два дена вече има 11 послания, и седемдесет и няколко „фенове“ на проекта във Facebook. Искрено се надявам и вярвам, че от тази инициатива ще има полза. Остава само да видим какви ще са резултатите – дали изборната активност е над прогнозираната 30%, или… абе ще видим.

Покрай „Аз Гласувам!“ направих още две неща. Първото е, че направих група за изборите във Favit. От много време съм фен на проекта, не само на идеята, ами и на това че са проект на фонд, че се справиха горе-долу на време, че имат по-инитересн и директен подкод с клиентите си, че наистина работят върху изпиляването на ръбовете на продукта им и т.н. И така, от много време съм фен, но и пък и нямах време да се занимавам по-сериозно и в детайли. Сега обаче заради групата се потопих и с двата крака вътре. Супер много работа се свършва за супер кратко време – за 20 дена сигурно съм им станал досаден вече с това, че по два пъти на ден им задръствам общия канал с новини за политика и избори ;) Второто нещо, които направих заради „Аз Гласувам!“ беше twitter скрипт, който да вади новините от favit групата и да ги публикува в канала #izbori2009 ;) Сега всичко, което влезе във „Избори 2009“ във Favit се публикува и в @izborite2009 ;)

Последно за „Аз Гласувам!“ – всички вие WordPress ентусиасти, които искате да разберете как работи сайта, заповядайте и си изтеглете темата която задвижва проекта безплатно. Точно така! Нали трябва и този месец да има „добро дело“ към общността на свободния софтуеър и отворения код ;) На когото му е интересно, да гледа тук:

За финал – ето това ми е новата „меродия“ ;)

Новото попълнение към „меродиите“ ;)
Новото попълнение към „меродиите“ ;)

8 мнения за “Накратко преди края на май…”

 1. Важните неща трябва да се подкрепят, дори с едното насърчаване. Понякога то е достатъчно като мотивация :)

  Би трябвало да имаш и моето съобщение (в инбокса на ФБ), тъй че да станат 12 :) Хубаво число е 12 ;)

  П.П. 1 път на месец пак е класа :) Заетостта показва повече, отколкото 100 поста за 1 месец ;)

  П.П.2 заради кавичките ли е мерОдия или има нещо общо с меродавност? :)

  П.П.3 всъщност не мога да видя и двете неща (в черните екрани, само прелоудъра се върти) :)

 2. Да, днес има две нови послания, едното от които е твоето. В момента се опитвам да се преборя с един технически проблем, заради който или не работят посланията, или не работят снимките („черните екрани“).

  Иначе аз викам меродия на всичко зелено ;)

 3. Ясно :)

  Всъщност, черните екрани (снимките де :))) от време на време се отварят, макар и бавно :)

  Но ти работиш де, не чувствай това като rush, а просто status update :P

  П.П. Вече на всяка импресия на блога ти вади екрана от „Аз гласувам“ :) Найс!

 4. Първите две снимки се отварят, понеже са от Flickr, но последната понеже е от Twitpic (демек от S3 на Amazon) се влачеше страшно. Сега може би ще е по-добре.

 5. Какви са тия зелени глупости дето си ги снимал бе ??!! Ти под чехъл ли си какво си – хората преди си снимаха джаджите и такъмите а ти женчо снимаш цветя и правиш евала на жена си :D

 6. Браво, това е много хубава инициатива, изпълнена мног добре. Поздравления.

 7. Аноне, Аноне, шибано тъпо копеле си ти, Анонe ;) Намерил си къде и кога да раздаваш справедливост… анонимно ;) Джаджите и такъмите бяха нещо интересно, но на мен не ми остана време да пиша за това – а и едва ли ще изненадам някого с нещо: просто същия набор от боклуци за стереотипния средностатистически инженер – компютър, лаптоп, фотоапарат, айфон и какво друго… а, маратонки и часовник ;) Няма смисъл, поне не и за мен – Ивайло про-то показа онази изчанчена лампа на Philips, Юнуз показа руската джаджа за четене, а аз най-оригиналното нещо което мога да покажа е моя Tokyoflash Rogue :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *