Накратко за юни

Продължавам кофти традицията да пускам по един пост на месец. За юни даже закъснях, и чак днес, 1 юли 2009, имам време да драсна нещо. Такава е ситуацията обаче, нямам време, а и за всекидневна употреба Facebook и Twitter са по-удобни – и аз май уж се справям по-добре с кратките форми ;)

Хайде пак по схемата на последните няколко поста… Първо, изборната активност на вота за европарламент беше 37.7%, което беше много повече от прогнозираната активност от 30%, и просто няма начин как да не се почуствам малко съпричастен с този резултат заради “Аз Гласувам!”. През юни нямах абсолютно никакво свободно време (и продължавам да нямам), и не съм писал в блога на „Аз Гласувам“ от  преди евроизборите. За сметка на това “фенове” на проекта във Facebook (не само на проекта, на идеята зад „Аз Гласувам“) са вече повече от 10 хиляди. Рекламите във Facebook вършат страшна работа и излиза направо без пари ;) Както и да е, след няколко дена, на 5 юли, очаквам още по-висока изборна активност: прогнозираната е 38%, така че няма да съм прекален оптимист ако си пожелая 45% активност ;)

Нямането на време е вече хронично, и от не само страда откровенно изоставеният „Аз Гласувам“, ами и групата за изборите във Favit, както и липсата на каквото и да е развитие по всичките ми проекти, които влача от началото на годината. То това моето не знам вече оплакване ли е, или е просто суха констатация на очевидното. „Новата версия на сайта/блога“ прави една година от началото на работата върху нея, но особенно развитие няма от края на миналата година.

Така, дойде време и на добрите дела. В една дискусия преди евроизборите обещах, че ако активността мине 35%, ще запиша блога на Боян Юруков за участие в WebAwards.bg (ако не знаете, Боян е голям пич, и направи страшно много за евроизборите в чужбина – а и сега прави много за предстоящите парламентарни избори). Както писах по-горе, изборната активност беше 37.7% ;) Ако искате да се радвате на добра карма и баланса във вселената, дръжте на обещанията си и правете като мен – аз регистрирах блога на Боян, и добрата карма е наистина голяма работа, защото Боян спечели наградата в категорията „Блогове“! Другото добро дело е нещо което се каня да направя от наколко месеца, но все не се подреждаха нещата. Аз вярвам, че добрите проекти и идеи трябва да се стимулират. Така и стигнах за идеята за безплатна реклама в блога (за нея вече писах), но преди това реших да „спонсорирам“ един проект, който е едновременно много готин и полезен, и в същото време не се радва на „корпоративен гръбнак“, а разчита само на усилията и ентусиазма на автора му. Говоря разбира се за TopBlogLog и Веселин (Дзвер), кйито за последната година вярвам че успя да изненадат всички с прогреса, който постигна с този си проект. Веселин се справя отлично, но за да работи всичко в ТБЛ още по-бързо и по-гладко трябва да се знае и практикува вуду-то на MySQL-а, а за да се справите с това, „библията“ е една – „High Performance MySQL“. Аз „събрах две и две“  и реших да подаря на Веселин тази книга. Смятам, че това е една от най-практичните „инвестиции“, които съм правил, защото с това вуду Веселин вече прави магии в ТБЛ, и последната седмица може да се видят редица подобрения в работата на проекта.

Докато съм на вълна добри дела да похваля Мартин, който помага в неофициалния архив на Re:TV, и направи новата рубрика „Избрано от новините“ ;)

Този месец получих и първите се дарения за проекти с отворен код ;) Може да са само два долара, но пък е готина тръпка – а и не бързам да ставам милионер ;)

За финал, една весела снимка – моят добър приятел Емо стана на 30 години, и по този повод аз му подарих ето тази весела вратовръзка ;)

ThinkGeek Moment: @emosto и @mrasnika ;) Да, и снимката слага по пет кила отгоре ;)
ThinkGeek Moment: @emosto и @mrasnika ;) Да, и снимката слага по пет кила отгоре ;)

PS. След няколко дена и аз имам рожден ден, а подаръците вече започнаха да валят ;)

4 мнения за “Накратко за юни”

  1. Калояне, предвид на хроничния недостиг на време и предпочитанието ти към по-кратките изразни форми, може би не е лоша идея да обмислиш възможността рязко да смениш стретегията и да преминеш към LifeStream блогване – аз обмислям същото за един мой блог проект, като ако се реша, което няма да е лесно решение, ще ползвам най-вероятно Posterous.

    Ето виж ми блога там, който е експериментален, ако не си го виждал – http://todor.posterous.com . Всичко се публикува по е-мейл, страшно е лесно и приятно (не бях очаквал, че ще е така), отделно си има един клипър на браузъра, за да слагаш всичко, което ти допадне от други сайтове – цитати, линкове, мисли, снимки… да не говорим за Autopost опцията към всичко, което мошеж да се сетиш – Facebook, Twitter, Tumblr и т.н. – доста услуги.

  2. Да си жив и здрав, Калояне. Този единствен месечен пост говори, колко много правиш за всички.

  3. @Тодор, благодаря за предложението, може би и сега се получава нещо такова с Twitter, само че всичко публикувано си остава там. Наистина има много интересни решения, но ако има нещо, които да ми допада най-много на мен, това е да имам повече свободно време ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *