Търсим си колега: с изпит!

Така и така нямам време за блога, нека сега да ескпириментирам дали може да послужи и за нещо друго. Търсим „дизайнер“, и по-точно уеб дизайнер. Оценяваме креативността, обаче по-важни са уменията за работа с HTML и CSS.  Ето защо вместо да гледаме вашето портфолио, нека ви дадем една задача и видим как ще се справите. Така много по-обективно ще преценим нивото на уменията и познанията ви, а и не е нещо толкова субективно като оценяването на „дизайна“ на някой сайт или демо.

Ами, ето какво е необходимо: представяме ви ето тази чернова от нашия проект, а вие трябва да я обърнете в HTML и CSS. Това е част от административния интерфейс на приложението, така че удобството за ползване и разширяване (като в добавяне на нови неща) са на по-предни позици от естетиката (въпреки че това не трябва служи за оправдание).  Какво ще се гледа и оценява:

 • чист и подреден код, смисленно подравнен и лесно четим
 • да работи под различни браузъри (без IE6 и подобни извращения): Firefox, IE7/IE8, Chrome/Safari… Ако работи и под Opera ще има бонус точки ;)
 • начина на използване на HTML и CSS, бонус точки за CSS3 решения
 • анализа на черновата: кое да е картинка, кое да е таблица, кое да е поле, и т.н. (жокер – да не вземе някой да ми направи табовете или бутоните на картинки)
 • резултата НЕ трябва да е с фиксирана ширина

За да ви е по-лесно, иконките използвани за черновата са Silk на FamFamFam, може да си ги свалите и да ги ползвате вместо да се мъчите да ги режете от картинката.

 Черновата.
Черновата.

Изпращайте готовите неща на kaloyan@make-a-store.com или пуснете коментар къде може да се види резултата. Няколко човека ще разгледаме това което сте направили, така че бъдете търпеливи за  „оценяването на изпита“. След като сме готови ще ви пишем с резултатитe. Не се страхувайте да опитате: дори и да не се получи от първия път ще научите какви са нашите изисквания, какви познания и умения са необходими, къде да насочите вниманието си за да се изгладите професионално и т.н.

Обявата може да видите тук. Ако не се плашете от изискванията за стаж от повече от две години (някой спомня ли си какъв беше Интернета преди 2 години), за владеене на английски, Gimp, SVN и т.н. – ако се справите с „изпита“ сигурен съм че ще намерим компромис ;)

6 мнения за “Търсим си колега: с изпит!”

 1. Това не се ли води „кодер“ или „front end developer“, не разбирам кое му е дизайнерското?

  П.П. Антивирусната ми пищи за някакви „exploit“ от сайта ти, погледни дали всичко е наред.

 2. Сигурно си прав, но като цяло уеб разработчиците се делят на две големи „племена“: дизайнери и програмисти. Това което ние търсим е повече дизайнер ;)

 3. бате, вие си търсите слайсър, това е повече към програмист.

  като ще давате задачки, по-добре обявете в какви граници е заплащането. хората с опит не работят така за нищо

 4. Не, баш дизайнер си търсим. Ама дизайнерите идват с „портфолио“ и разни проекти и цапаници които са правили, някои от преди 2 месеца, други от преди 2 години. Много трудно и субективно се преценява по това как ще се справя с работата. После има разни които са много глезени, те само Flash и Photoshop правели, HTML бил за програмистите… да, ама не – уеб-а е вече толкова популярна медия, че не може да си уеб-дизайнер без да знаеш от какво се правят страниците ;)

  Заплащането не е тайна (въпреки че и аз не го знам): който се интересува от това да пише на обявата.

 5. След Facebook да го сложа и тук: няма краен срок, не искам да притискам никой да бърза. Искам това което се представя да е качествено, и да няма оправдания от сорта на „ами нямаше време“. Допълнително, вярвам че докато се работи върху тази задача самите кандидати ще научат нови неща, ако вече не ги знаят: като семантичен HTML и CSS3.

 6. Не искам да се натрапвам с мнението си, но в HTML и CSS няма никакво програмиране. Калоян е прав, че си търсят точно уеб-дизайнер.

Коментари са забранени.