„Луда работа, пак пари на вятъра!“

Заглавието е на Дончо от споделянето на ето тази новина:

Държавата ще подготвя ИТ кадри за сектора

http://inews.bg/…360424.html

Заглавието е точно в десетката. Държавата не прави нищо добре, и това ще се окаже поредната разсипия. Не че не искам да се окаже, че бъркам и някаква ползва ще има от цялата работа.

Малко коментари.

Нова платформа ще подготвя ИТ специалисти за нуждите на бизнеса и държавната администрация, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя се стартира от „Информационно обслужване“.

Това изречение предполага, че нуждите на бизнеса и държавната администрация са едни и същи, или че се застъпват до голяма степен. Според мен не е така, но ще може да се говори повече когато се видят конкретните предмети, програми, планове и т.н. От друга страна работата е малко „магаре и космос“, понеже кой ли в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията си има някаква представа от това какви са нуждите на бизнеса ? Кой „бизнес“ точно ? От една от срещите в Русенския университет стана ясно, че „бизнеса“ не са само „хакерите“, ами и производството и на тях вече им трябват съвем различен тип кадри, истински „инженери“. Дори „хакерите“ не са еднородна група, ами доста разнобразна смес от хора които трябва да притежават разнообразен набор от опит и умения.

А защо от „Информационно обслужване“ ще се прави това ? За мен поне това си е признание с половин уста, че университетите не произвеждат това което е необходимо на пазара, а там едни хора прекарват 4-6 години да видят какво е „студентски живот“ и евентуално да се омъжат/оженят.

Компанията ще използва и надгражда технологичния капацитет, ресурсната база – офиси във всички областни градове, експертния състав над 300 висококвалифицирани софтуерни инженери и комуникационни специалисти. Целта е да развива компетенциите на ИТ специалисти и да подкрепи бизнеса в България, обясниха от ведомството.

Общи приказки, и много неизвестни. Значи освен ИТ кадрите ще се надкражда и „технологичния капацитет и ресурсната база“…  с други думи по едни търгове ще се „усвоят“ едни пари. От много отдавна е дискусията за това точно какви, колко нови, колко модерни и колко нови компютри са необходими на държавната администрация. Ама нали се купува с държавни пари, взема се „най-хубавото“, което после се използва на 10% от капазитета си. Дори компютрите купувани преди 10 години през 2004 (последните 32 битови процесори) сега ще върщат повече от добра работа.

После какъв е този „експертен състав“ от над 300 човека ? Този който ще се обучава ли ? Или те ще обучават курсистите ? Най-вече как всичко това „ще подкрепи бизнеса в България“.

Предвижда се провеждането на серия от обучения и курсове в цялата страна. Успешно завършилите отделните направления: „Програмист“, „Системен администратор“ и „Специалист по качеството“ ще получат свидетелство за професионална квалификация от образователното министерство.

„Цялата страна“, но горе стана ясно, че става дума за „областните центрове“. Интересно защо курсовете се организират от транспортното министерство, а свидетелствата за професионална квалификация ще са от образователното министерство… сигурно за да може да се ангажира по-голяма част от държавната администрация, за да си изкарат заплатите и бонусите.

За успешно завършвашите пише, обаче за приема не пише: кои хора ще може да участват, как ще ги класират и т.н. Това са важни неща, за да не се окаже в крайна сметка, че ще си направят нещо в което влизат „наши хора“, за да може да получат документ, с който да може по-лесно да ги уредим на работа.

От министерството добавиха, че учебните програми са съобразени с нуждите на пазара и ще предоставят практически знания и умения за работа с най-съвременните технологии. Продължителността на обучението по трите ИТ специалности е шест календарни месеца. Лекциите стартират на 9 май.

Отново да повторя, „магаре и космос“ – кой и как знае какви са нуждите на пазара ? Аджеба каква е „голямата нужда“ на бизнеса ? И отново – на „кой“ бизнес. Ще чакаме и гледаме. Все пак се говори за „практически знания и умения“, което аз го разбирам, че в програмата ще са ангажирани хора, които това са го работили преди и знаят за какво иде реч. Какво и къде са го работили е друг въпрос, все пак както започнах в началото това което е нужно на бизнеса и на държавната администрация не се покриват до такава голяма степен.

Въпросът за сто хиляди лева: кои са „най-съвременните технологии“ ? Тъпо е, разбирате ли, много е тъпо. До сега и вие сте разбрали, че това с най-съвременните технологии е вкарано за цвят в това съобщение, и че в администрацията нито работят, нито пък едва ли знаят какви са „най-съвременните технологии“. Дали ще има обучение свързано с мобилни приложения (нещо което е актуално, и което отдавна не е толкова модерно) например ?

Каквото и да учат, както и да го учат, трябва да са готови за 6 месеца ? Ако сте чели за това което Светлин Наков и Телерик Академия направиха последните няколко години, техните разкази и коментари за това как протича процеса и какви са резултатите накрая, сигурно вече сте наясно, че 6 месеца не стигат за нищо. Дори курса да е супер интензивен по 8 часа на ден редовно обучение (в което се съмнявам) пак не е достатъчно. Не ако ще имат претенциите да научат хората на нещо, не и ако искат наистина да постигнат практически знания и умения в хората, които ще прекарат курса.

Най-късно на 9 май предполагам, че ще видим какво ще стане. Ако наистина искате обаче да получите практически знания и умения, запишете се в новия проект на Светлин Наков за Софтуерен Университет, или (ако сте от Русе) в курсовете на Jumpstart: там със сигурност има какво да се научи, и то от хората с опит.

PS. Стойнев говори за купуването на „Химко“ от държавата, и как това било част от плана за „Реиндустриализация на България“. Да не се окаже сега и тази програма една от стъпките в този план ?

PPS. Днес, един ден по-късно (25 януари 2014) има вече сайт на инициативата. Светлин Наков е ударил едно рамо на проекта, и искам да се надявам, че съм бил скептичен на празно. Има време, ще видим.

3 мнения за “„Луда работа, пак пари на вятъра!“”

  1. Ето ти идея за 1 милион: държавата да акредитира проекти като Jumpstart, за да могат те да издават кетапи. Така не държавата, а реално хора в бизнеса ще правят обученията. Ще е Win, Win, Win ситуация. За бизнеса – квалифициран персонал, за хората – умения необходими да започнат работа, за държавата – подобрена икономика и повече данъци…

    Ама ти сам го каза, че цялата работа е да се усвоят едни пари, та уви, няма как да стане.

  2. Къде е разликата ? Държавата как ще реши кого да акредитира, на кого и коя фирма да даде пари ? Това е точно тази ситуация с тази програма и „Информационно обслужване“ – дават им се пари на тях понеже е държавна фирма, за да може те да направят програма и да обучават. Не знам дали е точно win/win/win ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *