Open Fest 2007 в Русе

Преди малко се прибрах – ето малко снимки и коментари.

Днес се проведе третото издание на Open Fest Русе. Ходих и на трите предни издания през последните три години и признавам, че всяка година оставам приятно изненадан. Имаше повече хора от преди (поне моята късогледа преценка), като голям процент от тях присъстваха от началото до края. Това едва ли са били хора случайно попаднали там, и е окуражаващо да се видят хора които наистина проявяват интерес. Иначе пак беше като Geek Fest ;) Въпреки че събитието е организирано и направено от група ентусиасти, трябва да се признае, че се справиха много добре.

Събитието се проведе в новия корпус на Русенския университет, в една аудитория с невероятна акустика – залата беше доста голяма, но никой от презентиращите нямаше нужда от микрофон: чуваше се идеално. За да запазим позитивното впечетление от събитието нека да оставим за друг път и друг поста обсъждането на интериора на новия корпус (сякаш илязъл от Кич Фест 1990).

Нетуъркс България отново бяха спонсори, и тази година освен с подкрепа за мероприятието се записаха и с първата лекция. Нейната тема беше използването на решения с отворен код при предоставянето на услуги свързани с IP телевизия, и беше представена от инж. Свилен Максимов.

Втората лекция беше представяне на openSuse от ветерана на Open Fest Русе д-р Велислав Върбанов.

10-11-07_1106.jpg

Както самия Open Fest Русе, така и презентациите на Велислав всяка година стават все по-добри. Браво, Вельо!

След кратка почивка (за около бира и половина) дойде ред на втората лекция, която беше представяне на FreeBSD. Неин лектор беше инж. Емил Стоянов, човек с невероятен опит и много познания (а и много близък приятел), които са го доказали като невероятен професионалист не само около проекта му Kiax но и в Сименс и в Шутгарския Университет.

Професионалзъм веднага си пролича по невероятната лекота и ловкост с която мина презентацията на Емо. Той също е нещо като ветеран на Open Fest Русе, въпреки че в първото му издание участва „отдалечено“в представянето на Kiax проекта заедно с Велислав. Браво, Емо!

10-11-07_1345.jpg

Следващ беше най-младия лектор – Николай – с една много интересна лекция за клъстери и High Availability.

Това, че е млад не беше недостатък, и лекцията му се получи наистина много добре. Браво!

10-11-07_1422.jpg

Следващото представяне беше на Красимир Панайотов за Jabber протокола. Тази лекция беше представена малко по-забавно, но това не е минус – също беше на високо ниво поставено на този Open Fest Русе.

Красьо е един от организаторите на събитието (заедно с останалите от bglinux.org), и трябва да се похвали не само за добрия резултат и организация, но и за лекцията която изнесе. Браво!

10-11-07_1454.jpg

Предпоследната лекция беше съвместно представяне на Mandriva 2008 и Compiz oт Красимир и Велислав, а последната беше изключително интересна презентация на решение с огромно приложение в бизнеса и систевното асминистриране – OCS Inventory NG. Лекцията беше толкова интересно, че чак забравих да снимам лектора ;) За сметка на това ето две снимки от края на конференцията, на които присъстват всички лектори:

10-11-07_1725.jpg

За финал – тъпо е, че никой от академично ангажираните професионалисти (да се чете хората на заплата в университета) не изнесе някоя лекция на тази конференция (както и на предните две). Навсякъде университетите са тези които дърпат технологиите напред, докато при нас са супер латентно инертни (това да се чете ебаси заспалите).

PS. Знам, че снимките са гадни – но поради липса на нещо по-удобно за снимане, трябваше да снимам с телефона.

PPS. Ето още коментари на събитието: