IT професионалисти

В нашата сфера на работа освен хора, които програмират (или творят в по-общия смисъл, защотото както дизайнерите, така и уеб-архитектите извършват „креативна дейност“), трябва да има и хора които да ги управляват и за мислят за всички неща които не са свързани с „работенето“ – като подpеждането на персонала по екипи, изграждане и спазване на графиците за разработка и т.н. Всички знаем България колко е прочута със IT специалистите си, въпреки че трябва да се съглася със статията за Thumbleweed, че колкото и да са ентусиазирани, на българските програмисти им липсва опит. За съжаление опит липсва и на новите ни project-managers, които се опитват всякакси да го „докарат“ на визия и на поведение, но не и на професионално ниво. Както казва един познат „когатo чуя за професионалисти се сещам за филмовото клише Имаме си работа с професионалист„. Не знам защо, но всички нови project-managers си мислят че за тях е достатъчно да говорят английски и вече са готови за наследници на Бил Гейтс. Професионализмът не е колет, който се получава по пощата от брата, който е зад голямата вода (където всички са професионалисти).

Ако сте се занимавали поне малко с freelancing ще знаете че индийците подбиват много пазара с евтин труд и се пречат на руснаци, украинци, румънци и не на последно място българи, които се опитват да хванат някой часпром онлайн. За мен този период е свършил, защото е наистина много изморителна и неблагодарна работа. Отново излизат часпроми, но се работи сравнително по-спокойно („сравнително“ е сравнително лицемерна дума, нали) и е много по-изгодно. Най-малкото хората за които работя наистина се класират в раздела „професионалисти“, колкото и широк да е той.

Сега ще ви разкажа за опита ми с „новите“ професионалисти, който ме провокира да разкажа това. Близък познат (и наистина професионалист – в най-прекия смисъл) се свърза с мен с предложение за малък часпром. Задачата изглежда наистина лесна (лесна, бърза) и е нещо с което се срещам всеки работен ден. Отидох да се срещна с него и с неговия project-manager. Стана ясно, че ема допълнителни изисквания към задачата: трябва да се работи на място (в офиса) и работата трябва да се свърши най късно до 1 август, което дава 4 работни дена за работа плюс събота и неделя. Съвсем „професионално“ се съгласихме, че ако работни дни не стигат и остани още работа в края на работната седмица, няма да има проблем да се работи и събота и неделя. Когато се стигна до заплащането обаче, се оказа че $10/час са прекалено много. Убеден съм че в работата на project-manager-а е необходимо да преговарящ и да се пазариш добре, но все пак трябва да имаш реален поглед върху работата. Ако можеш да се пазариш добре ще успееш да намериш някой да ти свърши работата при достатъчно изгодни условия (най-вече имайки предвид „твърдия“ краен срок). Само че в Русе просто няма такива „професионалисти“ – освен мен познавам само още един човек с необходимия опит (който също е бил потърсен за въпросната работа). Не знам защо тези хора си мислят, че всички който се хващат да работят по часпроми са отчаяни и ще приемат каквото и да е предложение. Бърза справка с Rent-a-Coder и Scriptlance ще покаже, че за заплащането което предлагат от $4/час ще могат да си намерят само freelancer-и от Индия с много малко или изобщо без опит. Хем нямат дотатъчно клафициран човек да свърши работата, хем не са съгласни на поисканото заплащане. Особенно когато те притиска невъзможния краен срок по-добре е да дадеш някой „професионалист“ да свърши работата за 4-5 часа, вместо някой който си няма никаква престава (или съвсем бегла) да започне да мотае по проекта, като се надява да научи как стават нещата докато работи върху задачата. Ако наистина може да мисли, project-manager-ът ще си направи сметката парите са едни и същи – дали някой pro ще направи всичко за 5 часа при $10/час или някой rookie за 25 часа при $2/час; което е ОК, стига да не беше близко поставената дата за завършване на проекта. Няма как някой „професионалист“ да ви свърши работата бързо и качествено и да не поиска добро заплащане за нея. Май просто им трябва повече време да го проумеят.

7 мнения за “IT професионалисти”

 1. И на всичкото отгоре след като си свършил работата за която сте се договорили (и то както сте се договорили) и не са ти платили все още 4 дни след приключването, ако попиташ какво става ти казват да не се тревожиш и че ще ти платят когато проекта е готов. Е, че той тоз проект може и до другата година да си го правят… Освен това можело да се наложи да се “бутнат” още някой неща за да стане цялата работа както шефа я е искал – А защо още в началото не си каза как я иска???!!!
  Ясно е, че цената за следващия път (ако има такъв) ще е по-висока.

 2. Ами да – българския шеф или по-точно българския project-manager, е повече “български” отколкото “project-manager” (или шеф)

 3. Добре започваш статията, но накрая авършваш като в махленски пазар.

  Радвам се, че имаш високо мнение за себе си и държиш на цената си – така би трябвало да постъпва всеки професионалист. Надявам се, че то има и реално покритие.

  Но ми се струва, че смесваш понятията много грубо. Първо, това, че човека се е пазарил за по-ниско заплащане не го прави по-малко професионалист. Възможно е да е имал ограничения в бюджета, наложени му от по-вишестоящи шефове или пък някакви други причини. Може и да разбирал, че трябва да се предложи повече, за да получи по-добра работа, но просто да ги е нямал парите. Не бързай да си правиш заключения за професионалните качества на един човек от толкова малко.

  Второ, у нас има тенденция програмистите да наричат всеки началник проджект мениджър. Професията на проджект мениджъра по приницп е доста по-различна от това да се пазари с freelancer-и. Дори и човекът, с когото си се срещал, да е имал такава титла, дори и наистина да не е осъзнавал пазарната ситуация, това не означава, че всички прочект мениджъри са като него. Недей да правиш такива генерални обобщения за професията, защото звучи непрофесионално.

  Не се заяждам. Надявам се да не се обидиш. Не познавам нито теб, нито човека, за който става въпрос. Аз се занимавам с управление на софтуерни проекти от доста време и ми беше интересно да прочета твоя пост. Просто на моменти звучи обидно към всички хора, които се занимават с проджект мениджмънт. От думите ти излиза, че едва ли не всички са непрофесионалисти и само се дуят в новите си костюми, а това въобще не е така. Смея да твърдя, че в нашата професия има много добри професионалисти, а истинския професионалист въобще не държи нито на костюма, нито на вратовръзката. Вервайте ми! :-)

 4. @Майк: благодаря за коментара, ще си призная, че за много неща си познал :) Сега, след около две години, и аз имам малко по-различен поглед върху нещата, въпреки че нещата принципно не са се променили много.

  Иначе използването на „project-manager“ да опиша образа с който се срешнах просто показва ограничеността на моя речник. Как да наречеш човека, който са оставали като `аватар` на истниския шеф, откъдето (според мен) идва цялото му „професионално“ самочуствие ? `Бригадир` ? Може би :)

 5. Ех, $10/час, кога беше това ехееее, сега сигурно индийците са минали вече на тази тарифа ;)

Коментари са забранени.